Най-очакваните заглавия от киноафиша през следващите 12 месеца - от историческия "Възвишение" у нас през руската комедия "Кухня: Последната битка" до блокбъстъри като "Епизод VIII" на "Междузвездни войни" (снимки, видео)

За киноманите и филмовите студии 2017-а ще очертава като своеобразен празник - на екран излизат десетки дългоочаквани заглавия, които трябва да напълнят отново касите и да докажат, че многото провали и разочарования през изминалата година са били инцидентно явление.

Според класацията на специализирания сайт "Фанданго" най-голямо нетърпение има за "Междузвездни войни: Епизод VIII". В продължението на "Силата се пробужда" (2015) трябва да е последната поява на актрисата Кари Фишър, която почина на 60 преди дни - скоро след като засне своите сцени за филма.

Виж още: Джедайските стълби са в Ирландия

"Дисни" имат още един игрален филм в Топ 10 - "Красавицата и Звяра". Версията им на популярната анимация по френска приказка вече постави рекорд за най-гледан трейлър в първото денонощие след пускането му онлайн. 

Киностудията разпространява и комиксовите екранизации на "Марвъл", а под номер 3 е най-очакваната от тях, "Пазители на галактиката, vol. 2", основно заради малкия Грут и новия ретро саундтрак. На пето място пък е "Спайдърмен: Завръщане у дома", а на девето - финалният филм на Хю Джакман като върколака от X-Men, "Логан". 

Два филма по комиксите на "Ди Си", при това с една и съща супергероиня, заемат четвъртата и шестата позиция: "Жената чудо" и "Лигата на справедливостта", където амазонката на Гал Гадот е само един от персонажите със свръхсили.

По-надолу в десетката са новите филми от популярни поредици: "Бързи и яростни 8" / The Fate of the Furious е класиран седми, а продължението на "Петдесет нюанса сиво" - "Петдесет нюанса по-тъмно", е под номер 8.

Най-дългоочакваната анимация е на студията "Илюминейшън", която през 2016-а си взе почивка от миньоните с два филма за животинското царство - "Сами вкъщи" и "Ела, изпей". Догодина обаче жълтите слуги на Гру се завръщат в "Аз, проклетникът 3".

Сред анимациите, които вече са дали заявка за солиден боксофис, са още вдъхновеният от Мексико Coco на "Пиксар", "Бебе бос" и Captain Underpants на "Дриймуъркс", а също така Emojimovie: Express Yourself / "Емотикони: Изрази себе си!".

При комедиите води третата част на "Перфектният ритъм", а след нея се нареждат пълнометражният "Спасители на плажа", Snatched (Отвлечени) с Голди Хоун и Ейми Шумър като майка и дъщеря, Fist Fight и Battle Of The Sexes.

Голди Хоун и Ейми Шумър по бански в Snatched, снимка: "Туентиът сенчъри фокс"

Петицата на хорър трилърите, които нямаме търпение да видим, се оглавява от фантастичния "Пришълецът: Заветът" на Ридли Скот, а първите кадри вече загатнаха какво предстои...

В списъка с най-очакваните филми на ужаса следват римейкът на "То" по Стивън Кинг, "На парчета" / Split с Джеймс Макавой, който излиза още през януари, Get Out, описван като кръстоска между "Бебето на Розмари и "Южнячки" (или между "Познай кой ще дойде на вечеря?" и "Степфордските съпруги") и "Лек за живот" / A Cure For Wellness от режисьора на "Карибски пирати" Гор Вербински.

Бил Скарсгаард на първи кадър като клоуна Пениуайз в новия "То". Шведският актьор е син на Стелан Скарсгард и брат на Александър Скарсгард

"Фанданго" правят и класация на актьорите, чиито нови филми се чакат с най-голямо нетърпение в кината. При дамите номер 1 e Ема Уотсън (в "Красавицата и Звяра" и фантастичния трилър с Том Ханкс The Circle).

След нея се нареждат Дейзи Ридли (Star Wars: Епизод VIII и "Убийство в Ориент експрес" на Кенет Брана), Дженифър Лорънс (в новия филм на Дарън Аронофски, който още няма заглавие, и като руска шпионка в Red Sparrow), Холи Бери (в Kingsman 2: The Golden Circle и Kidnap) и Чарлийз Терон (в "Бързи и яростни 8", The Coldest City и Tully).

Чарлийз Терон като злодейка в "Бързи и яростни 8"

В петицата при мъжете по кината са Крис Прат ("Пазители на Галактиката, vol. 2"), който е по кината от края на декември в "Пасажери", най-сексапилният мъж на 2016 г. Дуейн "Скалата" Джонсън (в "Бързи и яростни 8", "Спасители на плажа" и римейка на "Джуманджи"), Хю Джакман (в "Логан" и The Greatest Showman, биографичен мюзикъл за основателя на цирка "Ринглинг брадърс" П.Т.Барнъм), Идрис Елба (в "Тъмната кула" по Стивън Кинг, "Тор 3: Рагнарок" и режисьорския дебют на Арън Соркин Molly’s Game) и самият бог Тор - Крис Хемсуърт в третия си самостоятелен филм "Рагнарок".

Идрис Елба като Роланд Дисчейн - Стрелеца, в "Тъмната кула", по първия от едноименната поредица романи от Стивън Кинг, но същевременно и тяхно продължение, по кината през лятото

Изгряващите звезди от женски род с дългоочаквани роли в нови филми са попзвездата Зендая в "Спайдърмен: Завръщане у дома" и The Greatest Showman, Елизабет Дебики ("Нощният мениджър") в "Пазители на галактиката, vol.2", звездата от сериала "Куантико" Приянка Чопра в "Спасители на плажа" и София Бутела ("Стар трек: Отвъд") в The Coldest City и римейка на "Мумията".

Номер 1 в тази категория според "Фанданго" обаче е Гал Гадот с новите си два филма като Жената чудо.

Том Холанд вече се появи като Човека паяк в "Капитан Америка: Войната на героите", но всички го очакват с нетърпение в самостоятелния му филм "Спайдърмен: Завръщане у дома". В петицата на изгряващите звезди са Дан Стивънс (сериала "Легион") като Чарлз Дикенс в The Man Who Invented Christmas и в ролята на Звяра от "Красавицата и звяра", Езра Милър като Светкавицата в "Лигата на справедливостта", Ар Джей Сайлър (Power Rangers) и друг млад черен актьор - Даниел Калуя (Get Out).

Ар Джей Сайлър на плакати за новия Power Rangers

У нас тепърва предстои да видим в кината някои от най-коментираните БГ филми на 2016 г. като "Безбог". Очакваме също историческите продукции "Воевода" на Зорница София, в кината от 13 януари, и "Възвишение", по едноименния роман от Милен Русков, плюс "Нокаут, или Всичко, което тя написа" на Ники Илиев, който редовно печели наградата на публиката по националните кинофестивали.

"Трейнспотинг 2" на Дани Бойл пък ще покаже на света най-пробивната българска актриса зад граница - младата Анжела Недялкова.

Сред многото продължения по кината през 2017 г. са още:

- "Кухня: Последната битка" - втори пълнометражен филм с героите от популярния руски сериал "Кухня"

- "Заразно зло 5: Финалът" - последната поява на Мила Йовович във филмите по популярната видеоигра Resident Evil

- "Джон Уик 2" - завръщането на Киану Рийвс продължава

- "Лего: Батман" - продължението на "Лего: Филмът"

- "Карибски пирати 5: Мъртвите не говорят"

- "Z-та световна война 2" - още зомбита и Брад Пит

- "Трансформърс 5: Последният рицар"

- "Войната за Планетата на маймуните" - третият от новата поредица маймунски филми

- "Kingsman 2: The Golden Circle"

- "Трите хикса 3: Завръщането на Ксандър Кейдж" - отново с Вин Дизел

- "Смърфовете 3: Забравеното селце"

- вторият филм за мечето Падингтън

- "Колите 3"

Сред многото продължения е и още един филм по оригинал на Ридли Скот - "Блейд рънър 2049", този път под режисурата на Дени Вилньов ("Първи контакт"). Говори се, че ветеранът Харисън Форд е приел да се завърне, за да "убие" поредния свой култов герой. Дали такава ще е съдбата и на Индиана Джоунс - предстои, живот и здраве, да узнаем през 2019-а. 

Докато в Софийската опера и балет поставят за първи път у нас "Парсифал" от Рихард Вагнер, Гай Ричи е поредният кинорежисьор, който се заема с легендата за рицарите от Кръглата маса. В "Крал Артур: Легенда за меча" заглавният персонаж се играе от Чарли Хънам, отказал преди време главната роля в "Петдесет нюанса сиво".

Суперпродукциите включват още историческите "Великата стена" на Джан Имоу, "Дюнкерк" на Кристофър Нолан - екшън трилър за Втората световна война и операция "Динамо", напомнящ "Спасяването на редник Райън", с пъстър актьорски състав, в който дебютира попзвездата от One Direction Хари Стайлс.

В списъка с очакваните филмови екранизации е и "Дух в броня" със Скарлет Йохансон по едноименното японско аниме и манга комиксите Ghost in the Shell. Люк Бесон прави сходна адаптация на френските комикси за Валериан - "Валериан и градът на хилядата планети", издържан в стила на фантастичния му епос "Петият елемент" и изобилстващ от извънземни видове.

Новият филм на София Копола е римейк на The Beguiled от 1971 г., в нетипичния за нея жанр на уестърна, а ролята на Клинт Ийстуд от оригинала сега е поверена на Колин Фарел. Също в непознати води, само че на фантастиката, е Александър Пейн, който след предишния си филм "Небраска" отново работи с Брус Дърн в комедийната драма Downsizing, с участието и на Мат Деймън, Кристоф Валц, Алек Болдуин, Нийл Патрик Харис, Кристен Уиг, Джейсън Съдейкис.

Ансел Елгорт ("Вината в нашите звезди"), Джейми Фокс, Джон Хам и Кевин Спейси са звездите в криминалния екшън Baby Driver на режисьора и сценариста Едгар Райт, известен със съвместната си работа със Саймън Пег.

Томас Алфредсон ("Дама, поп, асо, шпионин") пък се завръща с екранизация на романа от Ю Несбьо "Снежния човек". Майкъл Фасбендър се превъплъщава в полицейския инспектор Хари Хуле, тръгнал по следите на първия сериен убиец в Норвегия, а актьорският състав включва още Ребека Фъргюсън, Вал Килмър, Шарлот Генсбур и Дж.К.Симънс.

Новият пълнометражен "Пауър рейнджърс", Amityville: The Awakening (Амитивил: Пробуждането), "Friday the 13th Reboot" (Възраждането на Петък, 13-и), "Saw: Legacy" (Убийствен пъзел: Наследството) и "Конг: Островът на черепа" - четвъртия филм за Кинг Конг, с Том Хидълстън, Самюъл Джаксън и носителката на "Оскар" Бри Ларсън - са сред заглавията, които рециклират познати стари сюжети.