Номинираните за "Оскар" Ейми Адамс и Джеръми Ренър посрещат космически кораби от друга планета във филма на Дени Вилньов, по кината от 11 ноември

Най-интелигентната фантастика, която сте гледали от години - така Би Би Си определя "Първи контакт" (Arrival) на канадския режисьор Дени Вилньов, сравнявайки го с класиката на Стивън Спилбърг от 1977 г. "Близки срещи от трети вид".

Сюжетът:

Когато загадъчни космически обекти кацат на различни места по целия свят - вкл. в руската акватория на Черно море, - правителството на САЩ събира елитен екип начело с лингвистката Луис Банкс (Ейми Адамс). Докато човечеството е пред глобален конфликт, учените не разполагат с никакво време, за да открият отговорите - а за да ги намерят, трябва да заложат на карта не само своя живот, но и съществуването на цялото човечество...

От 10-годишен мечтая да заснема научна фантастика, споделя режисьорът на "Сикарио". Трилърът му се базира на разказа от Тед Чанг "История от живота ти".

"Това, което обичам в късия разказ е, че има много слоеве - обяснява Вилньов. - Един от тях, който дълбоко ме докосна, е идеята, че някой е в контакт със смъртта. Какво би станало, ако знаете как ще умрете, кога ще умрете? Какви ще са тогава отношенията си към живота, любовта, семейството и приятелите? Когато си е по-близки отношения със смъртта, си по-близък до естеството на живота и това ти носи повече смирение.

Човечеството точно сега се нуждае от смирение

Ние живеем в епоха с много нарцисизъм. Намираме се в точката, където сме опасно отдалечени от природата. За това става дума според мен в тази красива кратка история  - тайната на живота и начин да си възвърнем връзката със смъртта и природата"

Космическият кораб, който в сценария е наречен "черупка" в сценария, също съдържа символика.

"Имаше връзка с живота, с раждането, която е идеална за идеята на космическия кораб - обяснява още режисьорът. - Първоначално мислехме корабите да са сферични, но това вече е показвано в много филми. И тогава ни хрумна идеята да имат формата на обло камъче, като странно яйце. Това щеше да внесе усещане за 

злокобност, тайнственост, заплаха

Освен това бяхме убедени, че корабът трябва да бъде направен от материя, която я няма на Земята. Това не е лъскав космически кораб. Не е бял, или изработен от метал или пластмаса, направен е от един странен камък. Самите ние не сме сигурни от какво точно е изграден. Не можем дори да предполагаме."

Според Вилньов главната актриса - 42-годишната Ейми Адамс, номинирана пет пъти за "Оскар", - е внесла в героинята си много човечност, дълбочина и красива уязвимост, както и нужната меланхолия:

"Виждаме една жена, която преминава през процеса на траур, след като е загубила дъщеря си. На пръв поглед тя е човек, който няма какво да губи. Това е много красиво; тъжно и в същото време красиво. И понеже няма какво да губи, е готова за това приключение."

Виж още: 15 филма със звездно участие във Венеция 2016

Луис е интелектуалка, живее в университетско градче, няма нищо и не се чувства готова да влезе контакт с пришълци от друга планета, допълва режисьорът и пояснява: "Тя не е уверена в себе си, но отива там с много решителност. Много е смела, готова е да постави живота си в опасност, защото чувства, че има нещо по-красиво, по-дълбоко - и тя може да се свърже с него."

Авторите на филма са заложили в основата му т.нар. хипотеза на Сапир-Уорф,

известна още като принцип на лингвистичната относителност, според която "ако започнете да учите език, ще започнете да мечтаете и мислите на него".

На Адамс партнират Джеръми Ренър ("Войната е опиат") в ролята на физик от екипа, който трябва да прецени дали можем да комуникираме с извънземните чрез цифри, и носителят на "Оскар" Форест Уитакър ("Последният крал на Шотландия") като полковник от военното разузнаване, който събира научния екип.

Художникът Карлос Хуанте, работил с Ридли Скот по "Прометей", помага за външния вид на извънземните същества. За мен най-трудното нещо, което някога съм правил през живота си, е опитът да създам нова форма на живот, признава Вилньов, според когото това са невиждани досега образи. За тях

почерпил вдъхновение от китове, октоподи, паяци и слонове

Исках пришълците да бъдат сюрреалистични същества, които идват от света на сънищата, на кошмарите, казва още режисьорът и добавя: 

"Това е изследване на поведението. Пришълецът е представител на Смъртта и имаше конкретни кадри, където исках извънземното да изглежда като смъртна заплаха. Има такова чувство в края на филма. Изминахме дълъг процес по изготвяне на техните образи, докато стигнем до странната им форма. Исках също публиката да открива извънземните стъпка по стъпка през филма, не от пръв поглед, така че бавно да се обременява все повече и повече от тяхната структура и тяло."

"Това е филм с нарастващо разбиране за нашето място в цикъла на Вселената - обобщава Форест Уитакър. – Той изследва идеите за комуникацията и времето. Какво означава времето, ако то наистина съществува и всички ние разполагаме само с настоящия момент. Това е много интересна концепция, която кара всеки да се замисли."

"Първи контакт" е по кината у нас от 11 ноември.