ПРишълецът, ПРедистория - ПРедстоящият "ПРометей" на Ридли Скот с Номи Рапас в главната роля създава изцяло нова митология около култовата му фантастика от 1979 г.

Героят на първия "Пришълец" беше лейтенант Елън Рипли на Сигърни Уивър, която игра и в трите продължения, заснети съответно от Джеймс Камерън, Дейвид Финчър и Жан-Пиер Жьоне. Сега в главните роли отново влизат жени - ако се съди по звездните имена в актьорския екип: носителката на "Оскар" Чарлийз Терон и оригиналната Лисбет Саландер от трилогията "Милениум" - Номи Рапас.

Андроидът този път се играе от Майкъл Фасбендър, който потърсил вдъхновение в друга култова фантастика на Скот - "Блейд рънър".

Филмът разказва за събития, случили се преди екипажът на "Ностромо" да се натъкне на запустелия космически кораб и ужасяващия извънземен зародиш...А защо "Прометей"? Заглавието - по името на титана от древногръцкия мит, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората, - донякъде се обяснява в друго видео към филма: речта на Питър Уейланд (Гай Пиърс) от "Уейланд индъстрис" пред конференцията TED през 2023 г.

Иначе действието на "Прометей" е ситуирано към края на XXI век, когато екипаж от Земята търси в Космоса истината за произхода на човека.

Премиерната дата е в началото на юни (няколко месеца преди режисьорът сър Ридли Скот да навърши 75), а съсценарист е създателят на "Изгубени" Деймън Линделоф.