Dance The Night на Дуа Липа не е единственото любимо парче, което звучи в игралния филм за най-известната кукла - Райън Гослинг с рокбаладата I'm Just Ken вече превзема класациите

"Барби: Филмът" е кинохитът на лято 2023, чийто боксофис надхвърли 1 млрд. долара още преди да е изминала третата му седмица на екран.

Виж още: "Барбенхаймер" - летният кинохит, който чупи рекорди

Саундтракът му е не по-малко забележителен и ще ви накара да си тананикате дълго след финалните надписи. Заслугата за неговото компилиране е на музикалния продуцент Марк Ронсън, който нашумя след работата си с покойната Ейми Уайнхаус, а наскоро получи "Оскар" за песента Shallow, изпълнявана от Лейди Гага и Брадли Купър в най-новия римейк на "Роди се звезда".

Създателите на филма избират да го озвучат с поппесни, сред които на първо място се откроява дискотечната Dance The Night на Дуа Липа. Певицата от албански произход, която неотдавна записа и дует със сър Елтън Джон, има и епизодична роля като Барби Русалка.

Встъпителната песен, на фона на която се запознаваме с героите в Барбиленд, е Pink (Розово) на Лизо.

Естествено, не може без Barbie Girl, с която преди четвърт век изгряха шведите "Аква", но този път в интерпретацията на рапърките Ники Минаж и Айс Спайс под заглавие Barbie World.

Сред останалите, които семплират или ремиксират по-ранни хитове, са още Speed Drive на Чарли XCX, която "цитира" Mickey на Тони Базил (1981) и шведския хит Cobrastyle, Closer To Fine на дамското фолк дуо "Индиго гърлс" (1989), този път в изпълнение на Бранди Карлайл, Barbie Dreams на корейската момичешка група "Фифти фифти" и американската рапърка Калиии, вдъхновена от Together Again на Джанет Джаксън (1997), butterflies на Гейл по едноименното парче на "Крейзи таун" (1999), което на свой ред ползва инструментал на ранните "Ред хот чили пепърс", и Push на бойгрупата "Мачбокс туенти" (1996), изпята от Райън Гослинг и останалите екранни Кен.

Гослинг, когото последно чухме да пее в мюзикъла La La Land, има и солов хит, вече влязъл в попкласациите - I'm Just Ken. Песента, отново на Марк Ронсън, в съавторство с другия музикален продуцент Андрю Уайът (от Miike Snow), е в стила на пауър баладите от 80-те, а на китарата е легендарният Слаш от "Гънс енд роузис".

Достоен лиричен финал слага баладата на Били Айлиш What Was I Made For? 

Като сингли от саундтрака са издадени още Angel на "розовата пантерка" PinkPantheress, Watabi на колумбийската звезда Карол Джи, Choose Your Fighter на Ава Макс, която напомня скорошния й хит Kings & Queens.

Това са само част от 20-ината парчета в саундтрака, като Марк Ронсън е съавтор на пет от тях, вкл. на Man I Am, написана от гледната точка на Кен заедно с певеца Сам Смит, който я посвещава "на момчетата", макар че самият се идентифицира като "небинарен".