Вицепремиерът и финансов министър не успя да състави нов кабинет на първата парламентарна сила, след като коалиционното правителство, оглавявано от другия съосновател на ПП Кирил Петков, беше свалено с вот на недоверие

Асен Василев върна неизпълнен мандата за нов кабинет на "Продължаваме промяната", след като най-голямата група в 47-ото Народно събрание не успя да привлече достатъчно парламентарна подкрепа от поне 121 депутати.

Седмица по-рано той прие връчения от президента Румен Радев проучвателен мандат "като огромна отговорност" и подчерта, че заради кризите, които България трябва да посрещне, е важно страната да има кабинет, който да работи в интерес на гражданите и да отстоява българския интерес.

Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност, предвидимост и надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани, заяви тогава държавният глава, според когото страната ни е в политическа, икономическа, социална криза. 

Вицепремиер и финансов министър в оставка, Асен Василев щеше да замести начело на изпълнителната власт другия съосновател на ПП Кирил Петков, чийто кабинет беше свален в началото на летния сезон с вот на недоверие, прокаран от опозицията (ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане") плюс доскорошните коалиционни партньори на ПП от "Има такъв народ".

Последните разполагаха с четирима министри, но се оттеглиха от управлението на 8 юни с еднолично заявление на лидера им Слави Трифонов във "Фейсбук".

Кандидатурата на Асен Василев беше оповестена от Петков няколко часа преди президентът Румен Радев да връчи мандата на новия кандидат-премиер. Във видеообръщението си министър-председателят в оставка заяви:

"Преди 32 години България пое по пътя на прехода. 32 години българското общество очаква да настъпи промяната; очакваме повече справедливост и независимост, по-добри условия за труд и икономически растеж, по-добри пътища, повече детски градини, по-добро образование за децата си, качествено здравеопазване, социална справедливост и грижа. 32 години по-късно България води класациите за най-корумпираната държава в Европа и най-бедната страна членка на Европейския съюз.

Но промяната идва, макар и не с бързината и лекотата, с която ни се иска. Промяната идва, въпреки съпротивата на мафията, въпреки неработещата съдебна система, световна здравна криза, въпреки привнесената инфлация и европейската енергийна криза.  

Днес отново се намираме на вододел - дали да продължим по пътя на промяната или да се завърнем към дните на растяща корупция, облечена в евроатлантически одежди, затъмнени стаи и джипове, феодални зависимости, и липса на перспектива за нас и нашите деца в България.

Днес, всеки от нас и всеки от вас има огромна отговорност в коя посока ще тласне България. Единият път води към дълбока политическа криза, спирала от избори, спиране на ключови реформи, загуба на европейски средства, невъзможност за законодателни промени, които да отговорят на енергийна криза, инфлацията, продоволствена несигурност. Изберем ли другия път обаче можем да продължим с правителство с ясна програма и приоритети, които са необходими за превръщането на България в една нормална съвременна държава.

Програмата на правителството на промяната до края на годината изисква поемане на неотменен ангажимент за:

1. Решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на г-н Бойко Рашков за неин председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция;

2. Промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който закон ще бъде представен от Министерството на правосъдието до дни;

3. Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.;

4. Промени в Закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 г. на стойност 3,7 млрд. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин;

5. Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските ни производители 16 милиарда лева;

6. Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан;

7. Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги;

8. Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора."

Министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви готовност да се оттегли от премиерския пост, но оглави преговорния екип на "Продължаваме промяната", който след получаване на мандата за съставяне на правителство преговаряше с всеки народен представител, готов да работи за изброените от него цели "по убеждение и по независим от задкулисието начин".

Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица, предупреди той в аванс и обяви, че ПП няма да преговаря априори с депутата от ДПС Делян Пеевски, лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ИТН Слави Трифонов и на "Възраждане" Костадин Костадинов - както и с "всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари".

"Продължаваме промяната" бяха заявили априори, че ще предложат състав на нов Министерски съвет единствено при наличието на убеденост, че в 47-ото народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят горепосочените осем цели на първо място.