Ретро хитове плюс нова песен на Даяна Рос озвучават петата пълнометражна анимация с жълтите слуги на Гру (по кината у нас от този петък, 1 юли), чийто последен трейлър събра в едно... валс и "Бийсти бойс"

След първия им самостоятелен филм, ситуиран в края на 60-те, и "Аз, проклетникът 3", озвучен с хитове от 80-те, жълтите слуги от поредицата се завръщат в нова предистория, чието действие се развива през 1976 г. - разгара на диско ерата.

Виж още: Песните на "Миньоните" - 12 култови парчета от 60-те години (видео)

Петата пълнометражна анимация с миньоните - "Миньоните 2: Възходът на Гру", по кината у нас от този петък, 1 юли - интегрира в сюжета емблематични парчета от онова време, заради които е по-добре да пратите хлапетата да го гледат в компанията на своите дядо и баба.

Саундтракът е съставен от продуцента Джак Антоноф, работил с попзвезди като Тейлър Суифт и Пинк. Той е съавтор и на новата песен Turn Up the Sunshine заедно с "Тейм Импала", психеделичния музикален проект на австралийския мултиинструменталист Кевин Паркър. 

Да я изпее е поканена 78-годишната ветеранка Даяна Рос, която през 60-те беше звезда с триота "Сюприймс", а по-късно имаше успешна солова кариера. Тя пък пристигнала в звукозаписното студио със своите правнуци, които също се чуват за фон.

В албума с 19 песни класиките са представени в нови версии. Например фронтдамата на "Алабама шейкс" Британи Хауърд изпълнява Shining Star на "Ърт, уинд енд файър” с участието на техния басист Върдин Уайт, Сейнт Винсънт интерпретира дискохита Funky Town на "Липс инк", а Ейч И Ар (H.E.R.) - “Dance to the Music” на "Слай енд дъ фемили стоун" от 1967 г.

Vehicle на Ides of March звучи в кавъра на Гари Кларк-младши, а Фийби Бриджърс е записала своя версия на Goodbye to Love на дуета "Карпентърс", докато Джаксън Уонг пее на английски и мандарин Born to Be Alive на Патрик Ернандес.

И все пак не всичко е диско и фънк: Тиера Уак е с кавър на Black Magic Woman на Сантана, а самите миньони (озвучени от продуцента Пиер Кофин) пеят Cecilia на Саймън и Гарфънкъл и You Can't Always Get What You Want на "Ролинг стоунс".

Стивън Лий Брунър, по-известен като Тъндъркет от групата "Суисайдъл тенденсис", е записал Fly Like an Eagle на "Стив Милър бенд", а Hollywood Swinging на "Куул енд дъ генг" има версия от бойгрупата "Брокхамптън" 

You’re No Good на Линда Ронстад, което е емблематично за филма, е записана сега и от Уейз Блъд, а Джак Антоноф е оставил за собствената си група "Блийчърс" Instant Karma на Джон Ленън.

Изобщо, анимациите от поредицата вече имат и образователна функция по отношение на попхитовете от минали десетилетия. Последният трейлър за новия филм дори събра две наглед несъвместими музикални произведения: валса на Щраус "На хубавия син Дунав" и... Sabotage на "Бийсти бойс". Enjoy!