Петият филм с жълтите слуги и техния господар, който тук е все още малко момче с големи амбиции, ни пренася в 70-те години и идва по кината през лято 2020

След трилогията "Аз, проклетникът", от чието начало измина цяло десетилетие, и предисторията "Миньоните" е време за "Възходът на Гру". В случая може би по-точното е да се каже "Порастването...", тъй като, ако си спомняте, филмът от 2015 г. завърши със запознанството на миньоните с 12-годишния Гру, който тепърва ще осъществява мечтата си да стане най-големия злодей в света.

Виж още: "Аз, проклетникът 3" с песни и злодей от 80-те (видео)

От края на 60-те, със съответния саундтрак, действието се пренася в разгара на 70-те години. Подрастващият Гру е почитател на супергрупата от суперзлодеи Vicious 6 (с гласовете на Таражи П. Хенсън, Люси Лоулес плюс култовите екшън звезди Жан Клод ван Дам, Долф Лундгрен и Дани Трехо) и измисля план как да се присъедини към тях с помощта на своите последователи Кевин, Стюарт, Боб - и новия миньон Ото, който още носи шини на зъбите.

Междувременно шесторката отстранява своя легендарен водач (озвучен от носителя на "Оскар" Алън Аркин) и Гру се явява на конкурс да запълни мястото му. Нещата обаче се объркват и той се оказва техен противник, а докато се спасява, му се налага да търси малко помощ от своите приятели - и от вече бившия злодейски лидер.

Стив Карел озвучава и детската версия на Гру, а майка му и младия, но вече луд учен д-р Нефарио говорят с гласовете на две британски звезди: ветеранката Джули Андрюс и Ръсел Бранд. Сред новите попълнения е още Мишел Яо като акупунктурист и кунгфу майстор.

"Миньоните 2" е директно продължение и по него отново са работили оригиналните създатели на поредицата: основателят на анимационната студия "Илюминейшън" Крис Меледандри и дългогодишните му съавтори Джанет Хийли и Крис Рено. Режисьори са Кайл Балда ("Аз, проклетникът 3", "Миньоните"), Брад Ейбълсън ("Семейство Симпсън") и Джонатан дел Вал ("Сами вкъщи" и продължението му).

Режисьорът на всички досегашни четири филма Пиер Кофин е гласът на всички миньони. Естествено, има и подобаващо убийствен саундтрак с парчета от 70-те, с чийто подбор е натоварен нашумелият композитор и музикален продуцент Джак Антоноф.