Задава се втори пълнометражен филм - продължение на едноименния сериал

Сериалът "Имението Даунтън" беше на малкия екран само шест сезона (2010-2015 г.) и логично през 2019 г. се появи негово продължение в кината.

През март 2022 се задава втора серия, филмът "Имението Даунтън: Нова ера", чийто плакат анонсира завръщането на 20 от познатите и обичани герои - аристократичната фамилия Кроули и тяхната прислуга, която не само се грижи за домакинството, но и бди за спазването на строгия британски етикет.

Сценарият отново е дело на писателя Джулиан Фелоус, създател на сериала и лауреат на "Оскар" за оригиналния сценарий на "Госфорд парк" (2001) с реж. Робърт Олтман.

След Майкъл Енглър с режисурата на "Имението Даунтън 2: Нова ера" е натоварен Саймън Къртис, известен с филми по действителни събития като "Моята седмица с Мерилин", "Жената в златно" и "Сбогом, Кристофър Робин".

Хю Боневил като лорд Грантъм и Мишел Докъри като дъщеря му лейди Мери 

От ляво на дясно: Бърти Пелъм (Хари Хадън-Патън), лейди Едит (Лора Кармайкъл), Люси Смит (Тапънс Мидълтън) и Том Брансън (Алън Лийч) 

Дейзи (Софи Макшера) и Лесли Никъл в ролята на главната готвачка г-жа Патмор в кухнята на Имението Даунтън. Снимки: Ben Blackall / Focus Features

Разбира се, завръща се и двукратната носителка на "Оскар" Маги Смит (вече на 86!) в ролята на остроумната стара графиня на Грантъм. Именно нейното тайствено минало става причина семейството да се сдобие с вила в Южна Франция, загатва краткият подгряващ трейлър... 

Освен познатите персонажи, към актьорския състав се присъединяват нови имена като френската кинолегенда Натали Бай, Хю Данси, Доминик Уест и Лора Хадок, която е популярна със сериала "Демоните на Да Винчи" и като Мередит Куил от филмите "Пазители на Галактиката".

Лора Хадо и Майкъл Фокс като лакея Андрю "Анди" Паркър в кадър от новия филм