Оливия Родриго, едва на 18 и звезда от комедийния сериал на "Дисни ченъл" Bizaardvark, спечели с хита си две от видеонаградите на MTV плюс приза за най-добър дебют, а през май излезе и първият й албум - SOUR

drivers license (букв. "шофьорска книжка") спечели видеонаградите на MTV за песен на годината и най-добро изпълнение на живо. Нейната авторка, певицата Оливия Родриго, сравнявана с нашумялата Били Айлиш, бе фаворитка и при дебютантите, където се пребори за статуетката с петима други нови изпълнители: 24kGoldn, Giveon, The Kid LAROI, Polo G и Saweetie.

Видео: Джъстин Бийбър с попхит номер 1 и изпълнител на годината

Едва на 18 и звезда от комедийния сериал на "Дисни ченъл" Bizaardvark, тя издаде своя първи музикален албум Sour (букв. - "кисела; сърдита") през май и сподели, че е най-щастлива, когато се гмурне дълбоко в най-нещастните си моменти:

"Няма по-голямо удоволетворение за мен от това да седна на пианото и да напиша тъжна песен. Любомото ми чувство на света е да усетя, че помагам на някого да разбере, че не е сам в преживяното - да знам, че това, което правя има ефект върху хората." 

А относно заглавието на албума тя обяснява: "Винаги ми е било любопитно как една връзка става неприятна на вкус - как един човек, когото обичаш и му споделяш всичките си съкровени мисли, се превръща в човек, когото дори не можеш да погледнеш в очите. За мен целта на музиката е да събере всички тези сложни емоции и да им даде форма и глас."

Тогава Оливия представи и акустичната версия на сингъла enough for you. 

Минималистична форма на алт-поп, в която твори тийнейджърката, завладя публиката по целия свят още на 8 януари, когато се появи drivers license - първият й сингъл, който още с премиерата си оглави класацията на сп. "Билборд" Billboard Hot 100, където се задържа осем последователни седмици, а Родриго се превърна в първия изпълнител през 2021-ва, достигнал над 1 млрд. стрийма в глобален мащаб.

Хитът й постигна златен, платинен, двойно- и тройно платинен статус от RIAA, като счупи и рекорда в "Спотифай" за най-стриймвана непразнична песен в рамките на едно денонощие (12 януари) и една седмица. В "Амазон мюзик" drivers license също бе най-стриймваната дебютна песен в първата си седмица, а също така и най-търсената с глас песен в Alexa за 24 часа.

Певицата влезе отново в историята на 1 април с втория си сингъл deja vu, който я направи първия изпълнител, чиито първи два сингъла влизат в челната десетка на Billboard Hot 100 още с премиерата си.

Сега освен като лауреат, Оливия Родриго излезе на MTV сцената в Ню Йорк, за да представи на живо третия си сингъл good 4 you (номиниран за песен на лято 2021), който беше последван в класациите от Traitor и Brutal, пуснат в началото на септечври.