1. диети
  2. Рецепти
  3. Био
  4. болести

Най-ново

За bulevard.bg

виж още

Най-ново

Vraybg.com: 9 предимства на дифузерите за етерични масла
Vraybg.com: 9 предимства на дифузерите за етерични масла

Популярно

здравно диети

В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)
Здравословна закуска

  • Чаят през зимата
    Chasha chay

    Чаша чай

    Chai с подправки, шипка/каркаде с аромат на ябълка и канела, комбинация от планински билки или руски сбитен с джинджифил - имате богат избор как да се сгреете в студа

    В големия студ няма нищо по-хубаво от чаша топъл (не горещ!) чай - а по-предвидливите се снабдяват с подходящ чайник или термос, в който напитката изстива по-бавно.

    Вкусовете са различни - но кой е най-подходящият за зимата? Допреди години предпочитана от българина беше билковата отвара, подсладена с мед - особено в планинска хижа, където варят дъхавите билки, събирани в околността, в огромна тенджера, за да има за всички.

    Сега, когато по магазините има достатъчно разнообразие, се разширяват и вкусовете. Другият типично зимен чай е с повишено съдържание на витамин С - шипки и/или каркаде, подправени с портокалови кори, ябълки и канела.

    За ... прочети още


  • Витамин D - подценяван, а всъщност необходим
    Vitamin d uvelichava zdravinata na kostite

    Витамин D увеличава здравината на костите

    Няма ли да е чудесно да разполагаме с един витамин, който да отговаря за изграждането на здрави кости, да предпазва от диабет, множествена склероза и дори от болести на сърцето?

    Знаете ли, че са били необходими повече от 200 години, за да бъде доказана жизненоважната роля на мастноразтворимия витамин D, част от една от най-важните групи на хранителните микроелементи за човешкия организъм?

    Като първият намек за това било откритието, че консумацията на масло от черен дроб на треска повлиява изключително благоприятно състоянието рахит.

    Проследявайки събитията във времето, става ясно, че витамин D е открит през 1782 г. и изолиран едва в началото на 1920 г., като днес, в началото на XXI век, вече е известна не само неговата превантивна роля срещу рахитоподобни състояния, ... прочети още


  • Шипката - царицата на есента
    Shipkata e vid divorastyashta roza

    Шипката е вид диворастяща роза

    В малкия плод се среща почти цялата азбука на витамините

    През есента шипките са в изобилие навсякъде. Най-голямо е съдържанието на витамин С, когато плодовете са яркочервени и твърди. В изсушено състояние плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, но трябва да се държат в добре затворени съдове.

    Витамини в шипката

    Шипката е не само абсолютен шампион по съдържание на витамин С (от 400 до 2000 мг на 100 г сушени плодове), но е и източник на витамин Р, или т.нар. С-комплекс. Това са различни вещества - рутин, биофлавоноиди, хесперидин и цитрин, които предпазват чувствителния към въздуха витамин С. 

    Както е известно, приемаме далеч по-малко количество от важния ... прочети още

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност