Изключителните качества на Моринга били познати и в останалите части на Древния свят.

Колко често си припомняме думите на Чехов, че у човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и душата, и мислите. Думите на великия руски писател и драматург звучат изключително съвременно, прочетени в контекста на холистичната грижа за ума, тялото и красотата. Поставен в условията на свят, чиято динамика и развитие изпреварват и най-смелите прогнози на учените, съвременният човек трябва да подходи към грижата за себе си с информираност, познание и широк поглед.

Във време, в което "self-care" и "self-love" са заслужено поставени в центъра на общественото внимание, грижата за себе си е най-добрата дългосрочна инвестиция. Както често се е случва, най-успешните рецепти за хармония и здраве идват от Природата и не са нови, а напротив - имат дълга и колоритна история. Такава е именно и историята на Моринга.

Смята се, че дървото Моринга произлиза от Северна Индия и се използва в традиционната индийска медицина от 5000 години. Има сведения, че Моринга е била използвана в Древна Гърция, Древен Рим и Древен Египет. Моринга е наричана още The Wonder Tree и The Divine Tree и е широко използвана в Аюрведа, според която всички части на дървото имат приложение.

Моринга регулира Доша, жизнената енергия, която в Аюрведа е отговорна за цялостното състояние на духа и тялото. Моринга има благотворен ефект върху храносмилателната система и зрението, а фибрите, които се отделят при екстракция на маслото, са смятани за едни от най-добрите натурални флокуланти (филтриращи агенти) и са използвани за пречистване на водата в региони, където е силно замърсена и негодна за пиене.

Листата на Моринга имат изключително високо нутритивно съдържание и чаят, направен от тях, е с качествата на супернапитка. Легендата гласи, че през 326 г. пр. н.е., когато Александър Македонски, великият завоевател и владетел на по-голямата част от тогава известния свят, решил да навлезе в Индия, за да я приобщи към своята империя, срещнал неочакван отпор в лицето на Маурите - воини с изключителна мощ и сила, подкрепяни от чудодейна напитка: чай от Моринга!

Изключителните качества на Моринга били познати и в останалите части на Древния свят. В Египет например маслото от Моринга се е използвало като натурална слънцезащита за предпазване на кожата на лицето и тялото от силното слънце и сухият вятър в пустинята. В Древна Гърция и Рим е познато приложението на Моринга като мехлем за овлажняване и омекотяване на кожата и като базова съставка на ароматни композиции и парфюми.

"Чудното дърво" намира приложение и като строителен материал за къщи и добавка в храненето поради изключителния си нутритивен състав. Качествата на суперхрана, които Морингата притежава, са особено ценни в тропическите страни и Африка, където недохранването е една от основните причини за висока смъртност.

Към днешна дата Моринга се култивира по целия свят, предимно в територии с горещ климат. В Етиопия, Хаити, Гана, Хондурас, Индонезия и Уганда широкоспектърната употреба на Моринга е необходимост и осигурява покрив, храна и лек за местното население. Във фаза на успешни експерментални опити е и конвертирането на масло от Моринга в биогориво. Практически се оказва, че за Моринга лимити няма!

Със своята богата и хилядолетна история Моринга заема почетно място в света на холистичната медицина и до днес. В козметологията Моринга е суперзвезда заради своето необикновено подхранващо и изцяло натурално действие. В грижата за здрава и красива коса маслото от Моринга е изключително ценно поради високоолеиновия си състав и способността да максимизира влагата в косъма.

Употребата на Моринга повлиява благоприятно духа и тялото, свързвайки съвременния човек с познанието на древните лечители. "Божественото дърво" е заслужило името си, защото крие в себе си ултимативен извор на сила, красота и живот.

Хранителният състав на Моринга е истински впечатляващ поради високото съдържание на ценни витамини, минерали и нутритивни елементи. Всички части на растението могат да бъдат усвоени: листа, корен, цвят и особено ценното масло, добито чрез студено пресоване.

Моринга има ултрависоко съдържание на витамини от групата В, известни още като "витамини на красотата". Приемана като хранителна добавка, Моринга осигурява здраве, еластичност и тонус на кожата, балансира нервната система и повишава мускулния тонус. Заедно с това, Моринга ускорява метаболизма, оптимизира храносмилането и улеснява разграждането на мазнините, което я прави ключов съюзник при отслабване и борба с целулит.

Ефектът от приема на Моринга далеч не се изчерпва с това. Редица научни изследвания доказват, че тя подсилва имунната система и неутрализира формирането на свободни радикали, които са основна причина за преждевременното стареене на кожата и целия организъм. Силният й противовъзпалителен ефект тушира бактериалните инфекции и поддържа оптималното равновесие на вътрешните органи и процеси в тялото.

Богата на естествени антиоксиданти като витамин Е, Моринга повлиява и върху хормоналните нива и конфигурация, като регулира функцията на щитовидната жлеза. Допълнителен ефект от това действие е и цялостното избистряне на кожата и намаляването на акне и други кожни проблеми.

Моринга е богата на олеинова киселина, както и на ценни Омега 3 и 6 ненаситени мастни киселини, които допринасят за оптимална сърдечна функция, здрава коса и силна костна структура. Моринга е и естествен регулатор за кръвната захар и поддържа оптимално кръвно налягане, като с това подобрява здравето на цялото тяло.

Широкоспектърното действие на Моринга се допълва и от способността й да увеличава нивата на серотонин в организма, което води до по-голямо чувство на щастие и удовлетвореност.

Източник: Lautusclub.com