Кога идва първият сняг?

Като преходен месец между есента и зимата през ноември нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава.

Спокойните есенни дни пък намаляват и динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух все по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. 

Периодите със слънчево и топло време през ноември се наричат "циганско (сиромашко) лято" и новият месец започва именно така - с температури, по-високи от обичайните, въпреки значителното застудяване в края на октомври, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на р. Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони от -5 до 3 градуса.

Повече ще са валежите през втората половина от ноември, като месечната им сума ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв. м, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 л/кв. м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -8 и -3 градуса, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 20 и 25 градуса през първата десетдневка.

През ноември се очаква динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров да е повишена и времето в нашата страна да е често динамично.

Слаби валежи от дъжд ще има в началото и в края на първата десетдневка. През първата половина от втората десетдневка ще е все още сравнително топло и без валежи, но по-нататък температурите значително ще се понижат, като ще има и валежи, на места значителни. В края на десетдневката в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През третата десетдневка ще преобладава облачно и мъгливо време. Често ще има и валежи. В началото на периода ще настъпи относително повишение на температурите. Отнова застудяване се очаква в края на месеца, когато дъждът по високите полета и в Северна България ще преминава в сняг.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и залязва в 17,20 ч., а продължителността на деня е 10 часа и 20 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7,35 ч. и залязва в 16,55 ч., а продължителността на деня намалява до 9 часа и 20 минути.

Фазите на Луната през месеца са: 
4 ноември - първа четвърт, 
12 ноември - пълнолуние, 
19 ноември - последна четвърт, 
26 ноември - новолуние.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ