БСП взимат и кметските места в Русе, Перник, Разград

ГЕРБ печели балотажите за кмет в София, Пловдив и Варна, но губи в Благоевград и още няколко областни центъра, сочат окончателните резултати от втория тур на изборите за местни органи на властта.

Виж още: Окончателните резултати от първия тур на местни избори 2019 по областни градове

В София

още проучването на изхода от избирателните секции (т.нар. "екзит пол") показа, че столичният кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ-СДС) печели пореден мандат. При 100% обработени протоколи разликата между нея и подкрепената от БСП независима кандидатка Мая Манолова спадна под пет пункта (49,98 на 45,13%) и даде основание на инициативния комитет зад бившия омбудсман да поиска касиране на вота. 4,89% от избирателите са маркирали "Не подкрепям никого" върху бюлетината.

Само в София гласоподавателите по избирателен списък са 1 030 215. Миналата неделя под чертата бяха вписани 8557 души, а до урните отидоха 444 хил. столичани. На първия тур Фандъкова получи 161 909 гласа (36,37%), а Манолова - 123 714 (27,79%).

В изборната нощ след балотажа бившият омбудсман определи кампанията като "трудна, жестока и нечестна" и коментира:

"Аз не съм страхлив човек. Не ме е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат. Страхът ми най-ясно се изразява в думите на един от кандидатите за районни кметове, който ми каза: "Нищо не мога да направя. Купуват пред очите ми гласове." И полицаите казват, че нищо не могат да направят. Страх ме е от думите "нищо не мога да направя". Това е реалната ситуация в страната - безнаказано купуване на гласове, безнаказано за управляващата партия ГЕРБ. Властта няма страх от закона и срам от хората."

Манолова обобщи и анализа на екипа си: "Постигнахме три важни неща. Първо, спечелиха гражданите. За първи път от 14 години в София имаше балотаж. Хората повярваха, че промяната е възможна. Между първия и втория тур за мен гласуваха още 50 хил. души. Трето, София показа, че може да се обедини."

Според нея резултатите са показали как може да бъде преодолян моделът на едноличната власт. Тя увери, че няма да се откаже: "Ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, да бъде фокусирана за постигането на една реална цел - промяна на модела в София и в България."

Пътят е правилен, хората очакват работа, но и промяна, коментира на свой ред Йорданка Фандъкова и увери, че ще гарантира спазването на обещанията, поети по време на кампанията.

Тя посочи, че за бъдещата си работа ще търси подкрепата на своите колеги от ВМРО и "Демократична България", и отново даде заявка за персонални промени в структурата на управление в Столичната община.

Равносметката й за вота: "Разумът надделя над популизма, който беше в повече в тази кампания."

На 27 октомври листата на коалицията ГЕРБ-СДС взе 131 536 гласа и вкарва 27 съветници в Столичния общински съвет (СОС), а БСП стана втора политическа сила в София с 15 мандата, спечелени с 72 667 гласа.

В Пловдив

също си избраха отново кадър на ГЕРБ, макар и различно име. Новият кмет, получил 57,32%, е областният управител Здравко Димитров, издигнат за наследник на Иван Тотев, а предшествалият го на кметския пост Славчо Атанасов (ВМРО, НФСБ) е събрал 38,1% подкрепа. В квадратчето "Не подкрепям никого" отметка са сложили 4,58%.

В първия тур Димитров получи 36,14% (39 777 гласа), а Атанасов - 16,15% (17 775 гласа). При листите за общински съветници съотношението е 17 мандата за ГЕРБ срещу седем за БСП.

Във Варна

кметът Иван Портних е преизбран за нов мандат с 60,79% от гласовете на балотажа срещу 35,99% за Костадин Костадинов от "Възраждане" и 3,22% бюлетини с отметка "Не подкрепям никого". 

В първия тур Портних се размина на косъм от победата с 49,29% (49 754 гласа), а Костадинов изпревари с малко кандидатката на БСП Анелия Клисарова, като взе 14,30% (14 432 гласа).

От 11-те формации, които влизат в местния парламент, ГЕРБ е първа политическа сила с 18 общински съветници, БСП имат осем, а "Възраждане" - четири.

"Убеден съм, че проектите, които имаме за динамичното развитие на града, ще бъдат подкрепени от достатъчен брой общински съветници, които милеят за доброто на града. Вярвам, че получихме доверието на базата на това, което успяхме да постигнем, и да покажем, че Варна излезе от аварийната лента и уверено вече се движи по високоскоростната лента", каза след преизбирането си Портних.

В Благоевград

досегашният кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов отстъпва на независимия кандидат Румен Томов, подкрепен от БСП.

На първия тур Томов получи 20,50% от гласовете срещу 25,65% за Камбитов, но на балотажа според данните на "Галъп" опозиционният кандидат е събрал 56,61% подкрепа, а 2,41% са отбелязали третата опция в бюлетината - "Не подкрепям никого".

За Камбитов на втория тур са гласували около 40,98%. При общинските съветници ГЕРБ ще има шест мандата от общо 41, а БСП - пет.

В Русе

кандидатът на БСП Пенчо Милков побеждава с близо 25 пункта преднина Диана Иванова от ГЕРБ - 60,53 на 36,63%.  Новоизбраният кмет ще търси диалог с общинските съветници, които са от 10 партии с малцинство на БСП, обяснява БНР.

"Считам, че русенци имаха свободен избор на личности, разнородни, всяка една заслужаваща уважение - и благодаря, че се спряха на мен. Ще направя всичко, повече от всичко, което мисля, че мога да направя, да не ги разочаровам", обеща Милков.

В Плевен

досегашният кмет Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, печели нов мандат с 50,6 на 47,24% за областния управител от ГЕРБ Мирослав Петров, а 2,16% от избирателите не подкрепят нито един от двамата.

В Пазарджик

според 100% обработени протоколи досегашният кмет Тодор Попов, номиниран за четвърти мандат от местна коалиция "Новото време", спечели балотажа с 56,11% срещу кандидата на БСП Благо Солов, който има 41,05%. С "Не подкрепям никого" са гласували 2,84%

В Перник

кандидатът на БСП Станислав Владимиров надделя с 50,27% срещу 47,68% за досегашния кмет Вяра Церовска (ГЕРБ). 

В Ямбол

победителят от първия тур Валентин Ревански, издигнат от партия "Пряка демокрация", е номер 1 и на балотажа с 61,92% от гласовете пред Катя Георгиева от БСП, която получава 35,27%. Той ще заеме кметския пост след 12-годишно управление на ГЕРБ. Аз съм избран от хората не за да управлявам, а за да работя и да си свърша работата, коментира бизнесменът пред БНР.

В Шумен

кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов е преизбран за втори мандат с 48,57% от гласовете, почти наравно със своя опонент от БСП Венцислав Венков, който събира 48,27%, показва обработката на 100% от секционните протоколи. С "Не подкрепям никого" там са гласували 3,15%.

"Вярвам, че всички, след като вече преминаха изборите, ще седнем на масата и ще намерим общ език по много проблеми и ще решим основните проблеми на Шумен, а това са проблемите с водата и доста други наболели проблеми" - бяха първите думи на Любомир Христов.

Заради малката разлика помежду им обаче - едва 77 гласа, от противниковия лагер поискаха повторно преброяване. За сравнение - в първия тур Любомир Христов водеше с 32,35%, а Венцислав Венков имаше 22,02%.

В Добрич

убедително на балотажа беше преизбран досегашният кмет Йордан Йорданов, издигнат от местна коалиция ДБГ. Той побеждава с 2/3 от гласовете (66,54%), докато кандидатката на ГЕРБ и СДС Надежда Петкова събира едва 31,97%.

"Промяната на Добрич продължава - активна работа по кварталите и активна работа със съветниците. Много нови идеи… България вече върви към модела, при който се гласува за личности. Няма лошо личността, която води един град, да работи с правителството", заяви победителят пред БНР.

Във Видин 

Цветан Ценков, подкрепен от СДС и други формации, побеждава с 58,27% срещу кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков, който събира 39,49% от гласовете. 

Обратна бе ситуацията на първия тур, когато Огнян Ценков водеше с 32,12%, а Цветан Ценков се класира за балотажа с 30,41%. Сега гласувалите с "Не подкрепям никого" са били 2,5%, а избирателната активност - 31,7%.

"Крайно време е да приключим с политическата конфронтация. Това, което ще направя още във вторник, е да отида при всички политически партии и ще поискам подкрепата за Северозапада и за моя край, защото Видин е входната врата към Европа. Искам за Видин да се говори като за перлата на Дунава", коментира пред БНР Цветан Ценков.

В Ловеч

след обработка на 100% от секционните протоколи досегашният кмет Корнелия Маринова от ГЕРБ печели нов мандат, като изпреварва с два пункта издигнатата от БСП Радина Банкова. Двете имат съответно 48,45 и 46,45%. Гласовете за "третия кандидат" в бюлетината ("Не подкрепям никого") също не са малко - 5,1%.

В Разград

100% от обработените протоколи сочат, че кандидатът на БСП Денчо Бояджиев побеждава с резултат 54,32%, а опонентът му от ГЕРБ Валентин Василев събира 42,48% при 3,2% "Не подкрепям никого".

Избори за кмет седмица след първия тур имаше в 18 областни града, 105 общини и 441 кметства.

Средно в цялата страна на 27 октомври до избирателните секции са се разходили по-малко от половината гласоподаватели (48,98%). За сравнение - в първия тур на местния вот преди четири години избирателната активност бе 53,60%, а на балотажа -  40,83%.

Източник: ЦИК, БНР