Можете ли да познаете към коя от двете групи спадат черешите, ягодите, мангото?

Когато пресмятаме консумацията на захар за деня, е добре да имаме предвид и плодовете, които включваме в дневното си меню. Плодовата захар (фруктозата) е по-полезна, но и с нея не бива да се прекалява.

Знаете ли например, че в едно сурово цяло авокадо има едва 1 г захар и много здравословни мазнини, които ще ви заситят?

Сред плодовете с най-ниско съдържание на захар са още: 

- Боровинки
Консумирайте ги целогодишно - в една чаша пресен плод се съдържат само около 4 г захар.

- Малини
Проверена съставка на смутита и плодови шейкове, малините добавят само 5 г захар на чаша. Освен това в тях има повече фибри, отколкото в другите горски плодове, така че ще ви заситят повече

- Къпини
Със 7 г захар на чаша няма опасност да си нарушите диетата.

- Ягоди
В една чаша от тях също се съдържат 7 г захар плюс 85 мг витамин C - малко над препоръчвания дневен прием на здрав човек, който е 75 мг.

Най-много захари има в плодове като:

- Смокини
Една чаша сурови смокини съдържа 27 г захар, колкото има и в едно десертно блокче. Предимството на смокинята е, че доставя на организма и обилна доза фибри и калий.

- Манго
Плодът на лятото съдържа 23 г захар в една чаша, но ви осигурява и над 1/3 от нужния витамин А, а допринася и за здравето на очите.

- Череши
Една чаша череши съдържа 18 г захар, затова няма нищо чудно, че ги ядем като бонбони. За наш късмет те ни помагат и да спим по-добре нощем.

- Грозде
И в червеното, и в бялото се съдържат 15 г захар на една чаша, но и полезните фибри, а тъмните сортове са богати и на антиоксиданти.