По данни на Световната здравна организация (СЗО) само един от десет души по света се счита, че диша чист въздух.

Фактът, че останалите близо 90 на сто от световното население поемат с всеки свой дъх въздух, който се счита, че не безопасен, е повече от стряскащ и обезпокоителен. Защото това означава, че на практика здравето им е пряко застрашено.

Фините прахови частици са основен показател за чистотата му. Нормите, които описват опасността от тях, са следните: над 10 микрона в диаметър - достигат до горните дихателни пътища; между 2,5 и 10 микрона в диаметър – до белите дробове; под 2,5 микрона в диаметър до алвеолите и кръвообращението и оттам до всички органи. Замърсяване на въздуха може да има поради много и различни причини:

  • природни: бури, изригване на вулкани;
  • анторопогенни дейности: транспорт, строителство, промишленост и фабрики, селско стопанство, битово отопление, неправилна експлоатация на отпадъци горива.

Смята се, че освен фините прахови частици, другите основни замърсители са азотният диоксид, серният диоксид и озонът.

Как замърсяването на въздуха влияе на здравето ни?

Замърсяването има преки последици за физическото  и психичното ни здраве. По данни на Световната здравна организация всяка година в България заради замърсения въздух умират над 10 000 души. Това нарежда страната ни на първо място в Европейския съюз по този показател. Освен последици за човешкото здраве, замърсяването влияе негативно още върху околната среда, замърсявайки водите и почвите. Все повече хора обаче са решени да се излезе и прекрати този омагьосан кръг и стават част от т. нар. енергийна революция. Те избират да водят максимално природосъобразен живот, започвайки често от преминаването към производство на енергия от възобновяемите енергийни източници.

За кого рискът за здравето е най-голям?

Децата, възрастните хора и бременните жени са най-застрашени от последиците на замърсения въздух. При децата дихателните пътища са по-къси и по тази причина мръсният въздух по-бързо и по-осезаемо им оказва влияние. При възрастните хора пък рискът произтича от хроничните заболявания, които голяма част от тях развиват с напредването на възрастта, и намаляването на съпротивителните сили на имунната система. За бременните жени проблемите и опасностите са свързани с плода, защото има данни, че замърсяването на въздуха може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло на бебето. Сред най-неблагоприятните последици може да бъде развитието на болести, които остават за цял живот, за това е необходима ясна стратегия за борба с мръсния въздух и предотвратяване на последиците от него.

За кои болести може да бъде отговорен мръсният въздух?

Сред болестите, които се смята, че са пряко свързани като последица от замърсяването на въздуха спадат:

  • Болести на дихателните пътища:  хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиална астма, пневмония;
  • Сърдечно-съдови заболявания - исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения;
  • Инсулти;
  • Алергии;
  • Интелектуални затруднения.

Спирането на тютюнопушенето, избягването на най-натоварените и съответно най-замърсени пътни артерии и час-пик при движение на пътните превозни средства, промяна в начина на отопление (преминаване към отоплителни уреди на пелети и природен газ), са част от непосредствените мерки, които могат да бъдат предприети за ограничаване последиците и вредите от мръсния въздух от обществото.

Как да намалим въздействието на токсините от въздуха?

Има различни начини за намаляване на въздействието на токсините. Често хората, живеещи в големите и натоварени градове, си осигуряват различни пречиствателни уреди. Специалистите от https://www.unihospitalbg.bg/ обаче препоръчват планинския и морския въздух:

“Досегът с природата значително ограничава последиците от мръсния въздух и оказва цялостно благотворно въздействие върху човешкия организъм”, споделят от многопрофилната болница в Панагюрище.

Много специалисти са категорични в мнението си, че е необходимо да се организират няколко важни инициативи и да се реализират идеи в посока на:

  • Информационни кампании, чийто фокус е поставен върху това какви са последиците от мръсния въздух и как биха могли да се намалят и елиминират;
  • Привличане на общественото внимание към този огромен по значението си проблем;
  • Създаването на национални и местни програми и политики, водещи до канализиране на обществената енергия в посока живот в чиста околна среда.

Темата засяга всеки един от нас, което би следвало да направи всеки човек ангажиран с нея. В този смисъл всеки би могъл да предприеме малки стъпки с цел подобряване чистотата на въздуха. Част от малките стъпки, които всеки може да прави в ежедневието си, за да ограничи последиците от замърсяването на атмосферата са – засаждане на повече дървета, придвижване с градски транспорт, велосипеда или пеша за сметка на придвижването с автомобил, разделно сметосъбиране и природосъобразно енергийно потребление.