12 случая на най-новия и още по-заразен вариант на COVID-19 са потвърдени след целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести

Омикрон, поредният вариант на новия коронавирус SARS-CoV-2, е проникнал у нас още преди коледните празници! 

Целогеномното секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), е установило 12 случая, различни от доминиращия досега Делта вариант. Новината съобщи в неделя, 2 януари, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пациентите са на домашно лечение, тъй като при всички заболяването протича леко и към този момент момент не се налага хоспитализация.

Положителните за Омикрон клинични проби са взети в четири лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември, като 11 от заразените са от столицата, а един - от София-област. Те са от всички възрасти: едно дете между 10 и 14 години, две на 15-20 години, още по двама в групите 20-30, 40-50 и над 60-годишни, трима на възраст от 50 до 60.

Мъжете са девет, жените - три. Седмина изобщо не са ваксинирани срещу COVID-19, а другите петима са със завършен имунизационен курс, но при повечето втората доза е поставена преди повече от девет месеца.

Нито един от тях няма поставена бустерна (подсилваща) доза - ключова в борбата с Омикрон, който се смята за още по-заразен от Делта и е сравняван по този показател с дребната шарка (морбили).

Оттук нататък очакваме по-бързо разпространение на коронавируса и вариантът Омикрон да стане доминиращ в страната, което вече наблюдаваме като процес в много държави в Европа, тъй като основната характеристика на Омикрон е по-бързото му предаване, т.е. засягането на по-голям брой хора за кратко време, прогнозира доц. Кунчев.

Той призова за спазване на противоепидемичните мерки и напомни, че най-важните две стъпки за справяне с епидемичната ситуация вече са предприети:

"Първата мярка е, че като стимул за ваксинация на пенсионерите и хората над 65 години - групата, при която има най-висок риск от усложнения, - правителството осигури еднократна добавка в размер на 75 лева към пенсията на всеки с вече направена или предстояща до края на юни ваксинация.

Гражданите не трябва да предоставят никакви документи, за да се възползват от добавката, данните ще бъдат предоставяни по електронен път на Националния осигурителен институт (НОИ) от здравното министерство.

Втората важна мярка е съкращаването на интервала за поставяне на бустерна доза от шест на три месеца, което вече е факт. Защото завършената ваксинационна схема с приложена бустерна доза осигурява високо ниво на защита, предпазвайки от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край."

От изследваните общо 275 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от 41 лечебни заведения в 21 области на страната, доказаните случаи на Омикрон съставляват все още едва 4,4%. 

Нова телевизия допълва, че само един от заразените с новия вариант на вируса е пътувал в чужбина - наскоро се е завърнал от Великобритания, където напоследък бяха установени нови рекорди със средно над 170 хил. нови случая дневно за последната седмица.

Смъртността на Острова обаче се запазва относително ниска и някои експерти отдават този успех на масовото ваксиниране с препарата на "АстраЗенека", който междувременно спря да се прилага у нас.

У нас налагането на нови мерки от здравните власти трябва да се обсъди още във вторник, когато е първият работен ден след новогодишните празници. Главният държавен здравен инспектор не изключи и вероятността от пореден локдаун.

"Ще направим още един анализ на данните и на това как в Европа се процедира, за да може да сме в синхрон с останалите страни... Имаме вече опит с коронавируса, няма да се стигне до връщане на пациенти от болниците. Може да се стигне обаче до 10-20% от работещия персонал на дадена фирма да бъде едновременно в болничен, което значително ще затрудни работния процес. Това трябва да се има предвид", предупреди доц. Кунчев.

Той не изключи и в момента да има скрито разпространение на вируса и положителните проби да се окажат много повече.

"Последните няколко седмици това е налице. Хората, за да не се затрудняват, не се обявяват като заразени. Някои се самоизолират, но това не е достатъчно надеждна мярка", добави той, като уточни, че никъде в Европа не се признават тестове, направени вкъщи.

В първия ден от новата 2022 г. българските здравни власти установиха 1076 случая на COVID-19 от направени общо 7429 теста. 3/4 от диагностицираните не са ваксинирани, както и близо 85% от хоспитализираните през денонощието 144 души.

Досега България има ‪748 184‬ случая на новия коронавирус, от които ‪104 692‬ активни. В болница са постъпили 4059 души, от тях 449 се лекуват в интензивно отделение. България е дала и 30 983 жертви на COVID-19. 

В световен мащаб за двете години от 31 декември 2019 г., когато от Китай оповестиха, че на територията им е започнала циркулация на нов коронавирус, са съобщени 270 327 277 случая на COVID-19, вкл. 5 316 017 починали.

Най-много заразени са докладвали САЩ (49 921 405), Индия (34 697 860), Бразилия (22 167 781),  Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (10 819 515), Русия (10 046 454), Турция (9 022 223), Франция (8 220 099), Германия (6 542 964), Иран (6 154 813). 

Южна Африка, откъдето се приема, че е тръгнал вариантът Омикрон, е начело в статистиката за Африка с 3 167 497 заразени досега.

Най-много смъртни случаи с COVID-19 има в САЩ (797 346) и Бразилия (616 251).

Източник: coronavirus.bg, Нова телевизия