При какви условия обаче?

Лабораторни изследвания, доказващи наличието на определено количество антитела, се признават от четвъртък, 11 ноември, за "зелен сертификат", какъвто досега се издаваше само на ваксинирани, доказано преболедували или притежатели на отрицателен PCR или антигенен тест с валидност съответно 72 или 48 часа.

За разлика от тях обаче, новият документ за антитела, валиден 90 дни, ще може да се използва само у нас.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че до решението се е стигнало след множество обсъждания и експертни дискусии - и то е съобразено със становищата на експертните съвети по медицинските специалности "Клинична имунология", "Клинична лаборатория" и "Вирусология".

От "Информационно обслужване" вече са разработили образец как да изглежда удостоверението, откъде да се издава и как да се валидира със съответните устройства. След лабораторното изследване гражданите ще получават национален референтен номер, чрез който могат да изтеглят своя "зелен сертификат" от националната здравно-информационна система (НЗИС) www.his.bg.

Според вирусолога проф. Радка Аргирова стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2, доказано чрез тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG, трябва да надхвърлят праговата стойност 150 BAU/ml. Тази единица се получава в резултат на взаимодействие между калибрационен фактор, даден от Световната здравна организация (СЗО), и е съобразена с всички признати тестове за антитела.

Целта на този нов "зелен сертификат" е да бъде притежаван от хора, които са протектирани от следващо заразяване с вируса - т.е. не просто преболедували, а хора, които са и преболедували, но и протектирани, посочи проф. Аргирова.

По думите й документа могат да използват както гражданите, които са прекарали безсимптомно заболяването, така и хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, положителни са и са се самоизолирали, като по този начин са се отнесли отговорно към обществото. Същото важи и за онези, които по-късно са хоспитализирани, но нямат документ за изследване с PCR или антигенен тест.

Не са определени конкретни видове тестове за антитела - могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н., уточни обаче директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Изискването е да бъдат със "СЕ" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани.

"Изследването се признава само за IgG антитела, тъй като това са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. При преболедували преди месеци тези антитела се задържат и могат да бъдат установени", обясни още проф. Христова.

Как да получите своя "зелен сертификат" за антитела? Всяка лаборатория трябва да бъде успешно интегрирана с НЗИС до четвъртък, за да може, щом направите тест за антитела, оттам да изпратят съответните резултати към системата, разказа Ивайло Стойчев от "Информационно обслужване" АД.

Системата следва издаде такъв тип удостоверение и съответно да го върне на лабораторията с националния референтен номер, чрез който с няколко лесни стъпки да получите документа си чрез HIS.bg или на място. В самото удостоверение ще са описани неговата валидност, имената на лицето, дата на раждане, тип на теста, чрез който е постигнат резултатът, номер на лечебното заведение, дата на пробонабиране и лабораторен резултат в мерни единици.

Източник: coronavirus.bg