Ако имате градина и отглеждате различни растения, като цветя, насаждения от моркови, картофи и други кореноплодни, най-вероятно ви се е случвало да имате проблем с подземните гризачи и по-специални слепите кучета.

Те са упорити, съсипват кореновата система чрез копаенето на тунели и придават на обработваемите ви площи и дворове неугледен вид. Борбата с тях е трудна и изисква вземането на специални мерки, споделят от otrovi.com.

Какво трябва да знаете относно борбата със сляпо куче?

За да знаете какви мерки да вземете със сляпото куче, на първо място, трябва да знаете как изглежда, какви хранителни навици има и къде са местообитанията на този подземен гризач. Както става ясно, тези животни живеят под земята, като придвижването им се извършва чрез прокопаване на тунели. В менюто им се включват грудки, корени, луковици и дори надземните части на растения, което е и основната причина за борба с присъствието им във вашата градина и обработваема земя.
Известни като разрушители на насаждения, тези подземни гризачи са трудни за хващане и прогонване.
В борбата срещу наличието им трябва да използвате различни методи и да проявите търпение.
Слепите кучета са с размери, вариращи от 20 до 35 см. Те имат силно развити зъби, познати като резци, които им помагат да копаят и да търсят храна. Атакуват най-вече зеленчукови и цветни градини. Освен трайно увреждане на растителните култури, ще забележите още наличие на могили, изразяващи се в купчини разровена почва. Освен специализираните средства за прогонване или улавяне, като капани, уреди и препарати, можете да се възползвате от много народни мерки за отблъскване, даващи добър и дълготраен резултат.

против вредители

От какво бяга сляпото куче?

Въпреки че зрителните им органи са закърнели и те не могат да виждат, слепите кучета имат силно развито обоняние, което можете да използвате в борбата срещу тях. Те се повлияват от миризими, които ги отблъскват и ги прогонват от територията ви.
Друго, от което бягат, са излъчваните сигнали на ултразвуковите и соларните устройства. Има и комбинирани уреди, които работят едновременно с ултразвуково излъчване на определени честоти, доловими от подземните гризачи, и силни вибрации, които всяват страх сред вредителите.

Растения, които прогонват сляпо куче

Има различни растения, чието засаждане може да ви помогне в борбата с вредителите. Те са разграничени на три групи:

  • група 1 – тук се включват невен, турта, хризантема, маточина, мента, джоджен и други. Можете да ги насадите в близост до отглежданите култури, които се явяват цел за сляпото куче, с цел прехрана. Действат ефективно и в изсушен вариант, като можете да ги посипете из двора. Те имат неприятен за подземните гризачи мирис и ги карат да напуснат обработваемите ви земи. Ако имате наличен вредител в двора си и искате доказано средство за борба с присъствието му, можете да поставите някое от растенията в изсушен вариант на входовете на тунелите;
  • група 2 – тук се включват растения с луковици. Те отново отблъскват вредителите чрез излъчване на неприятен за тях аромат. За разлика от първата група, при които неприятната за слепите кучета миризма се канализира от надземната част на растението, тук тя се разпространява в почвата и се излъчва от самите луковици. Тук се включват Фриталия, Нарцис, Алиум;
  • група 3 – тази селекция от култури гони вредители надалеч с най-висока ефективност на действие. Това се дължи на отровния си състав. Техен недостатък, е че освен отровни за подземните гризачи, са опасни за вашите домашни любимци и дори за хората. Затова внимавайте с насажденията им. Такива са Рицин и Секировидна млечка.

Използвайки някоя от следните култури, в зависимост от вида и начина, по който проявяват действието си против вредителите, може да ги отблъснете от земите и домовете си.

Химикали, които отблъскват сляпо куче

Има някои химикали, които действат като репеленти, служещи за отблъскване на вредителите от територията ви. Органичните торове с повишено съдържание на азот действат отблъскващо, като към тях, за повишена ефикасност, могат да бъдат добавени различни вещества. Доказано е действието на алкалоидите, които имат освобождаващо и дълготрайно действие. В процеса на разграждане в почвата, те започват да излъчват неприятна миризма за тези животни, което ги прогонва, а благодарение на трайното действие, те не се завръщат на територията ви. В много от химикалите се добавя рициново и чесново масло, които също може да ви помогнат в борбата с натрапниците. Поставяне на предмети, напоени с нафталин, също е сред методите за борба.

Съвети от специалистите на Otrovi.com

“Ако използвате един метод и забележите, че той не дава резултат, можете да комбинирате няколко, за да постигнете успеваемост в борбата срещу неканените гости. Освен засаждането на растения, излъчващи неприятен за тях аромат, или употреба на биоразградими химикали, които да се разтворят в почвата, има и други средства, от които да се възползвате – заливане на тунелите с вода, поставяне на ултразвуково устройство или използване на димни патрони”, съветват експертите.