Спа центърът е място, което предоставя различни видове процедури и терапии, които спомагат за релаксация, подмладяване, оздравяване и цялостно подобряване не само на физическото, но и на психическото и емоционалното състояние.

Някои често срещани услуги, които се предлагат, включват масаж, сауна с камъни, парна баня, както и различни терапии, като хидротерапия, процедури за лице и тяло и ароматерапия.

На определени места могат да се предлагат и фитнес тренировки, хранителни консултации и други процедури, насочени към стимулиране на здравето. Ето кои са основните ползи за здравето от този тип процедури според експертите от MarinelaHealthClub.

marinela health club

Освобождаване от стреса

Релаксирането чрез такъв тип процедури е идеалният начин да се отпуснете, да намалите умората и да се освободите от стреса. Потапянето във вана с гореща вода с минерали не само отпуска мускулите ви, но и релаксира ума и може да подобри психическото ви състояние. Това може да бъде чудесен начин за борба с възникналото от ежедневието безпокойство, тъй като благодарение на релаксацията, облекчаването на стреса в спа центровете, вие ще успеете да се почувствате по-спокойни.
Редовното посещаване на топъл спа център е чудесен начин да се грижите за своето ментално състояние чрез отделяне на малко време за почивка. Седенето в топла, бълбукаща вода е отпускащо не само за психиката, но и за напрежението в мускули на врата и раменете, чиито стягания могат да бъдат причинени от стрес.

По-добър сън

Освен че ви помага да се отпуснете, посещаването на този тип места в часовете преди лягане може да ви помогне да заспите по-лесно и да имате по-спокоен сън. Горещата вода насърчава умствената и физическата релаксация, което има пряко влияние върху съня чрез отпускането на напрегнатите мускули.
Топлината повишава телесната ви температура и отпуска мускулите. В много случаи, този тип процедури могат да преборят недоспиването и проблемите със съня. Благодарение на ефектите от повишената телесна температура, подобрено кръвообращение и подобрената релаксация, тялото успява да постигне състояние на покой. За да се подготвите за добър нощен сън, отделете малко време за почивка и се отпуснете в топлата вода на спа центъра.

Редуциране на болките в мускулите

Топлата вода способства за цялостно релаксиране, което може да намали болките, свързани с наранявания, като разтежение или претоварване на мускула. Ако страдате от болки в мускулите, посещаването на процедури в спа център вероятно ще ви помогне да се почувствате по-добре. Благодарение на предимствата на мехурчетата и масажа под високо налягане можете да се възползвате от идеален лечебен метод за редуциране на мускулните напрежения и болезнени състояния.

Намаляване на хроничното главоболие

Ходенето в спа център и подлагането на редовни процедури насърчава кръвоносните съдове да се разширяват и мускулите да се отпускат. По този начин, може да бъде намалено налягането в главата ви, което помага да се отървете или да намалите главоболието, ако страдата от такова. Общата релаксация и топлината могат да стимулират процеса в дългосрочен план и да ви предоставят тази възможност.

Намаляване на болките, причинени от артрит

Ако имате проблеми с артрита, то посещаването на спа центъра може да ограничи болките, причинени от заболяването. Топлината подобрява притока на кръв и спомага за отпускане на тъканите около артритните стави, което може да намали сковаността и възпалението и да позволи нежно разтягане в среда без натоварване.
За тези, които страдат от артрит, прекарването на време в спа центъра осигурява така необходимото облекчение, което е и основната причина хидротерапията е толкова популярна за лечение на това хронично заболяване.

Понижаване на кръвната захар

Една от най-изненадващите ползи за здравето от посещаването на спа центровете е, че редовното подлагане на процедури може действително да понижи нивото на кръвната захар на хора, страдащи от диабет тип 2. Въпреки че все още се извършват допълнителни проучвания, тези позитивни ефекти не бива да бъдат пренебрегвани. Горещите температури симулират някои от ефектите на физическите упражнения, които са се доказали като ефективна форма на лечение за хора, живеещи с диабет тип 2. Едва ли е възможно проблемът да бъде решен кардинално чрез такъв тип посещения, но е вероятно поне да бъдат редуцирани негативните ефекти.

Влияе позитивно на кожата

Една от малко известните ползи за здравето от престоя в спа център е, че те пряко влияят върху здравето и външния вид на вашата кожа. Когато се подлагате на повишена циркулация, това автоматично означава, че кръвта ви по-ефективно доставя жизненоважен кислород и хранителни вещества на кожата ви. Вашата кожа е предпазена от вредното въздействие на външни фактори.

Помага за отпушване на носните канали

Инхалацията с пара е едно от най-широко използваните домашни средства за успокояване и отваряне на носните канали и облекчаване на симптомите на болки в синусите, причинени от запушване.
Въпреки че естественото вдишване на пара няма да излекува инфекция, като настинка или грип, то може да ви помогне да се почувствате много по-добре, докато тялото ви се бори с нея. Освен това, ще ви помогне да дишате по-лесно, което означава, че ще изпитвате по-малък дискомфорт. При поява на такъв тип проблеми, посещаването на този вид процедури може да послужи за временно решение, което да ограничи обхвата на вашите проблеми.

Защо да не пропускате да посетите спа център?

Ползите от посещаването са няколко и включват:

  • отпускане на мускулните групи, което може да помогне за възстановяване от хронични травми или болки. Това е ключово решение на тези проблеми, които иначе изискват прием на медикаменти и специализирани процедури;
  • облекчаване на болки, причинени от заболявания като артрит, които носят сериозен дискомфорт;
  • подобряване на съня и редуциране на проблемите със заспиването благодарение на отпускането и релаксирането на тялото;
  • цялостно подобряване на психическото състояние поради намаляването на нивата на стрес.
  • Подлагането на този тип лечебни масажи и загряващи терапии има значително позитивно въздействие върху вашето цялостно здравословно състояние, което е основната причина да ги практикувате по-често