Човешките дейности причиняват покачване на световните температури. Сред последствията са по-интензивни горещи вълни и покачване на морското равнище.

Нещата вероятно ще се влошат през следващите десетилетия, но учените твърдят, че спешните действия могат да ограничат най-лошите последици от изменението на климата.

Какво е изменението на климата?

Изменението на климата е дългосрочна промяна в средните температури и метеорологичните условия на Земята. През последното десетилетие светът е бил средно с около 1,2C по-топъл, отколкото през края на 19-ти век.

Сега е потвърдено, че глобалното затопляне е надхвърлило 1,5C през 12-месечния период между февруари 2023 г. и януари 2024 г. Годината 2023 г. е обявена за най-топлата година в историята.

Повишаването на температурата беше предизвикано от изменението на климата, причинено от човека, и подсилено от естествения метеорологичен феномен Ел Ниньо.

Как хората причиняват изменението на климата?

Климатът се е променял през цялата история на Земята и природни фактори, като Ел Ниньо, могат да повлияят на времето за по-кратки периоди от време, както се случи през 2023 г. Но естествените причини не могат да обяснят особено бързото затопляне, наблюдавано през миналия век, според климатичния орган на ООН, IPCC. Тази дългосрочна промяна на климата е причинена от човешката дейност, според IPCC, главно от широкото използване на изкопаеми горива - въглища, нефт и газ - в домове, фабрики и транспорт.

Когато изкопаемите горива изгарят, те отделят парникови газове - предимно въглероден диоксид (CO2). Това улавя допълнителна енергия в атмосферата близо до повърхността на Земята, което кара планетата да се нагрява.

От началото на индустриалната революция - когато хората започнаха да изгарят големи количества изкопаеми горива - количеството CO2 в атмосферата се е повишило с около 50%. CO2, отделен от изгарянето на изкопаеми горива, има отличителен химичен отпечатък, който съответства на типа, който все повече се среща в атмосферата.

Какви са ефектите от изменението на климата досега?

Увеличението на средната глобална температура от 1,2C, наблюдавано през последното десетилетие, може да не звучи много. Той обаче има огромно въздействие върху околната среда, включително: по-чести и интензивни екстремни метеорологични условия, като горещи вълни и обилни валежи бързо топене на ледници и ледени покривки, което допринася за повишаване на морското равнище огромен спад на леда в Арктика затопляне на океана.

Животът на хората също се променя. Например части от Източна Африка претърпяха най-голямата си суша от 40 години насам, излагайки повече от 20 милиона души на риск от тежък глад. През 2022 г. интензивните горещи вълни в Европа доведоха до необичайно увеличение на смъртните случаи.

 

Виж още: Човешкото въздействие и климатичните промени излагат черноморските видове на риск

 

Защо 1,5C има значение и как бъдещото изменение на климата ще се отрази на света?

Колкото повече се повишават средните температури, толкова по-лоши стават въздействията от изменението на климата. Ограничаването на дългосрочното повишаване на средната температура до 1,5°C е от решаващо значение, според IPCC. Науката не е напълно сигурна, но последствията от 2C глобално затопляне срещу 1,5C могат да включват:

  • Изключително горещите дни биха били средно с 4C по-топли в средните географски ширини (региони извън полюсите и тропиците), срещу 3C при 1,5C
  • Покачването на морското равнище ще бъде с 0,1 m по-високо, отколкото при 1,5C, излагайки до 10 милиона повече хора на събития, включително по-чести наводнения
  • Повече от 99% от кораловите рифове ще бъдат загубени, в сравнение със 70-90% при 1,5C
  • Два пъти повече растения и гръбначни животни биха били изложени на неподходящи климатични условия в повече от половината географска област, където се намират
  • Няколкостотин милиона повече хора може да бъдат изложени на рискове, свързани с климата, и податливи на бедност до 2050 г., отколкото при 1,5C.

Призивът за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5C беше отчасти предназначен да избегне преминаването на така наречените „повратни точки“. След като тези прагове бъдат преминати, промените могат да се ускорят и да станат необратими, като например топенето на ледената покривка на Гренландия. Не е ясно обаче къде точно се намират тези прагове.

Около 3,3 до 3,6 милиарда души са силно уязвими от изменението на климата, според IPCC. Очаква се хората, живеещи в по-бедните страни, да страдат най-много, тъй като имат по-малко ресурси за адаптиране. Това доведе до въпроси относно справедливостта, тъй като тези места обикновено са отговорни само за малък процент от емисиите на парникови газове. Въпреки това, вероятни въздействия могат да се усетят в широки райони.

Например провалът на реколтата, свързан с екстремните метеорологични условия, може да повиши световните цени на храните.

Какво правят правителствата по отношение на изменението на климата?

В историческо споразумение за климата, подписано в Париж през 2015 г., почти 200 държави се ангажираха да се опитат да задържат глобалното затопляне до 1,5C. За да се постигне това, "нетните нулеви" емисии на CO2 трябва да бъдат достигнати до 2050 г. Нетните нулеви емисии означава намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-много и премахване на всички останали емисии от атмосферата.

Въпреки това има напредък в някои области като растежа на възобновяемата енергия и електрическите превозни средства.

Световните лидери се срещат всяка година, за да обсъдят ангажиментите си по отношение на климата. Последната среща на върха на ООН за изменението на климата, COP28, се проведе в Обединените арабски емирства. За първи път страните се съгласиха да „допринесат“ за „преход от изкопаеми горива“, въпреки че не са принудени да предприемат действия.

Следващата конференция, COP29, ще се проведе в Азербайджан през ноември 2024 г.

Какво могат да направят хората за изменението на климата?

Големите промени трябва да дойдат от правителствата и бизнеса, но хората също могат да помогнат. Ето няколко практични съвета:

  • по възможност пътувайте по-малко със самолет
  • използвайте по-малко енергия в домакинството като подобрите изолацията на дома и постигнете по-висока енергийната ефективност
  • преминете към електрически превозни средства или живейте без автомобили
  • заменете централното отопление на газ с електрически системи като термопомпи
  • яжте по-малко червено месо.

Източник: BBC