Миналият месец беше най-топлият февруари в света в настоящо време, казва службата за климата на ЕС, удължавайки серията месечни рекорди до девет поредни.

Всеки месец от юни 2023 г. се наблюдават нови температурни върхове за времето от годината.

Морската повърхност на света е най-горещата в историята, докато морският лед в Антарктика отново достигна екстремнo ниски нива.

Температурите все още се повишават от метеорологичното явление Ел Ниньо в Тихия океан, но причиненото от човека изменение на климата е основният двигател на топлината.

"Задържащите топлината парникови газове недвусмислено са главният виновник", подчертава проф. Селесте Сауло, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Концентрациите на въглероден диоксид са на най-високото си ниво от най-малко два милиона години, според климатичния орган на ООН, и отново са се увеличили с почти рекордни нива през последната година.

Тези затоплящи газове помогнаха февруари 2024 г. да стане с около 1,77 °C по-топъл от "прединдустриалните" времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – според Службата на ЕС за изменението на климата "Коперник".

Това чупи предишния рекорд от 2016 г. с около 0,12 °C.

Тези температури доведоха до особено тежки горещини в Западна Австралия, Югоизточна Азия, Южна Африка и Южна Америка.

Океаните и морският лед са под напрежение

Последните рекорди не се ограничават само до температурите на въздуха. Безброй климатични показатели са далеч над нивата, наблюдавани в съвременните времена. Един от най-забележителните са температурите на морската повърхност.

 

Изследователите искат да подчертаят, че мащабът и степента на океанската топлина не е просто следствие от естественото метеорологично явление, известно като Ел Ниньо, което беше обявено през юни 2023 г.

"Температурите на повърхността на океана в екваториалната част на Тихия океан ясно отразяват Ел Ниньо. Но температурите на повърхността на морето в други части на земното кълбо са били постоянно и необичайно високи през последните 10 месеца", обяснява проф. Сауло.

"Това е тревожно и не може да се обясни само с Ел Ниньо."

Затоплянето на океана предизвиква опасения относно масовото избелване на кораловите рифове. То също така повишава глобалното морско ниво и може да помогне за подхранването на урагани с по-висока интензивност.

Необичайно топлите води може също да са били фактор за друг изключителен месец за антарктическия морски лед. Трите най-ниски минимални степени вече са настъпили през последните три години.

Добрата новина: Краят на Ел Ниньо се вижда

Има признаци, че серията глобални температурни рекорди може най-накрая да приключи през идните месеци. Световната метеорологична организация обяви във вторник, че Ел Ниньо за периода 2023-24 г. е едно от петте най-силни подобни явления, но то постепенно отслабва.

Ел Ниньо ще продължи да оказва влияние върху температурите и времето през следващите няколко месеца. „Бихме очаквали [Ел Ниньо] да продължи да поддържа високи температури от 2024 г. поне през първата половина на годината“, каза д-р Колин Морис, старши учен в Метеорологичния център на Обединеното кралство Хадли, пред BBC News.

Въпреки това, преминаването към неутрални условия в Тихия океан е вероятно да се случи между април и юни, според американската научна организация NOAA, а по-нататъшно преминаване към хладната фаза, известна като Ла Ниня, може да се случи между юни и август.

Това вероятно ще постави временно капак на глобалните температури на въздуха, с по-хладна морска повърхност в източната част на Тихия океан, което ще позволи на по-малко топлина да излезе и да затопли въздуха.

Но докато човешката дейност продължава да освобождава огромни количества парникови газове, температурите ще продължат да се повишават в дългосрочен план, което в крайна сметка ще доведе до повече рекорди и екстремно време.

„Ние знаем какво да направим – спрем изгарянето на изкопаеми горива и ги заменим с по-устойчиви, възобновяеми източници на енергия“, казва д-р Фридерике Ото, старши преподавател по климатични науки в Imperial College London. „Докато не направим това, екстремните метеорологични явления, засилени от изменението на климата, ще продължат да унищожават животи и поминък.“

 

Източник: BBC