Премиерът е поискал Диляна Иванова да се оттегли от ОИК, за да се потуши напрежението след скандала с "Арена Армеец"

Председателят на Общинска избирателна комисия - София Диляна Иванова е подала оставка днес по настояване на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът е поискал оставката на Иванова заради създалия се хаос около приема и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала „Арена Армеец" и последвалото го обществено напрежение.

Причини

Иванова бе предложена за председател на ОИК - София от квотата на ГЕРБ и именно това е мотивирало Борисов да ѝ поиска оставката. Другият аргумент на Борисов за поиската оставка е да не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия, уточниха от ГЕРБ.

"Пуснах заявление до ЦИК, с което ги помолих да бъда освободена като председател и като член на комисията. Причината за това е именно в създалото се напрежение в публичното пространство, за да може комисията да работи в един доколкото може по–нормален режим при провеждането на втория тур", коментира Иванова пред Нова телевизия.

Тя потвърди, че е координирала заявлението си за напускане с ПП ГЕРБ.

Виж още: "Заложниците" от "Арена Армеец" искат да съдят държавата

"Комисията работи в посока да няма никакво напрежение за балотажа. Напрежението на първия тур идва от това, че комисията е съставена от 19 човека, които трябва да приемат протоколите на секционните избирателни комисии. На втори тур комисията отново ще е от 19 човека, защото това е законоустановения брой членове на ОИК и това е причината да има забавяне в обработването на протоколите", добави тя.

За заместник

От ГЕРБ предлагат на ЦИК за нов председател на ОИК - София Полина Витанова. По образование и професия Витанова е юрист. В момента е член на ОИК - София. На предходни избори Полина Витанова е била председател на 23 РИК - София.

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?

Източник: Нова телевизия, "Дарик"