Набавяйте си витамин А, но ако искате да подобрите своето зрение, трябва да приемате цинк и желязо

Има много митове, които родителите използват всеки ден, за да накарат децата си да се хранят здравословно. Казват: "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", "Спанакът ще те направи силен като Попай моряка" и "Яденето на моркови помага да виждаш на тъмно".

Виж още: Митове за витамините

Дали обаче морковите наистина влияят положително върху човешкото зрение? (Зайците не виждат добре в тъмното, независимо от приетото количество моркови). 

Преди време австралийското проучване "Сините планини" (Blue Mountains Eye Study) изследвало връзката между приема на витамин А и влошаващото се нощно виждане при възрастните хора. Хората, които съобщават, че имат лошо зрение, са консумирали повече моркови с цел подобряването му. Това обаче не помогнало на всички.

Загубата на зрението, съобщавана от участниците в изследването, се дължала основно на възрастови причини, а не на хранителни проблеми, което обяснява защо зрението им не е станало по-добро независимо колко моркови са изяли.

Виж още: Арнолд съветвал колега: Яж моркови!

Всъщност не количеството на изядените моркови ще подобри зрението ви, а една добре балансирана диета. Режим на хранене с достатъчно количество витамин А, желязо и други провитамини са от съществено значение за здравето на очите.

Има два вида витамин А: ретиноиди и каротеноиди. Каротеноидите са тези, които повлияват вашето зрение и те се набавят не само чрез морковите. 

Множеството проучвания са установили, че ниското съдържание на витамин А може да доведе до нощна слепота и други очни проблеми. Намаленото нощно виждане е един от най-ранните признаци на недостиг на витамин А, въпреки че хората рядко се оплакват от такава слепота, докато не стане наистина тежко.

Недостиг на витамин А се среща най-рядко при хората в Австралия. 

Изводът? Набавяйте си витамин А, но ако искате да подобрите своето зрение, трябва да приемате цинк и желязо.

Тест: Колко е добро зрението ви

Източник: foodpanda