В прокуратурата вече са подадени множество жалби за незаконно задържане

Общо 119 членове на секционни избирателни комисии (СИК), които останаха в продължение на две денонощия в зала "Арена Армеец" заради хаоса по редаването на протоколите около изборите, вече са подали жалби в прокуратурата, че са били незаконно задържани в столичната спортна зала "Арена Армеец", съобщиха от държавното обвинение. 

В жалбите си служителите на СИК твърдят, че са били задържани незаконно. Те питат по чие разпореждане е станало това и защо не са били уведомени по реда на НПК за ареста си.

Те са били заключени в залата часове наред. Общо 117 души са потърсили медицинска помощ за периода, в които членовете на СИК-ове са били държани затворени. От тях 12 са приети в болница. 

Подобен казус съществува и с няколко десетки шофьори от всички столични общини, които две денонощия мръзнаха около "Арена Армеец". Тяхната задача е била да извозват до секционните комисии членовете им, предали чувалите с книжата. Тъй като нямало никаква организация и не се знаело кой кога ще излезе, общинските служители прекарали два дни пред залата, мръзнейки, без храна и без достъп до тоалетна. 

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?

Все още не е ясно дали прокуратурата ще започне разследване за действията на ОИК. От държавното обвинение заявиха, че по жалбите трябва да се произнесе наблюдаващ прокурор.

При безпрецедентният хаос около приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София над 5000 души останаха "заложници" в продължение на две денонощия.

Междувременно стана ясно, че за втория тур на изборите за районни кметове в София протоколите ще се приемат в зала 1 на НДК.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев е разпоредил след решение на ЦИК на пострадалите членове на секционни избирателни комисии в София да получат допълнително възнаграждение от 60 лв. 

 

Източник: в. "Сега", Mediapool