Четвърт век след първия демократичен вот през 1990 г. хаосът с протоколите на секционните избирателни комисии в столицата не може да ни изненада...

"Старите изборджии", които познават практиките на демократичния вот след 1989 г., се дивят на репортажите от зала "Арена Армеец", където се приемат и обработват резултатите от изборните книжа в София.

"Хаос" е най-слабото определение за случващото се - жълтите издания пишат за ад, "заложническа криза", припаднали, пометнали и починали хора. 80 души са прегледани до 17 ч. от екипите на Спешна помощ, от тях девет са транспортирани до близката Окръжна болница "Св. Анна", обобщи Министерството на здравеопазването. На място дежурят седем медицински екипа.

Не всичко от това се потвърди, но когато си на крак от началото на изборния ден в неделя сутринта, в понеделник е нормално да се проявят последствията от умората и напрежението... плюс ефекта от смяната на лятно със зимно часово време.

Проф. Михаил Константинов, който трябваше да се справя с друга, не по-малко мащабна криза в изборния ден, изброява пред БНТ

три възможни причини за възникналото забавяне:

- намаляването броя на районните избирателни комисии в София,
- многото грешки в протоколите,
- пристигането на всички представители от секционните комисии по едно и също време, а не по предварителен график

Различни институции, отговорни за организацията на вота, си прехвърляха топката през целия следизборен ден. От ЦИК обвиниха столичната Общинска избирателна комисия в самонадеяност, понеже там били убедени, че ще се справят с наличния ресурс и не приели предложението работата да бъде замразена и организирана поетапно, а едва в понеделник следобед

се съгласили да получат допълнителна експертна помощ

За хората ще има допълнително материално стимулиране, увериха още от ЦИК. Само в София с изборния процес са били ангажирани 10 хил. души, а в ОИК разполагат със 136 сътрудници. За сравнение - за ЦИК работят 46 експерти и 20 от тях са "командировани" да помагат в "Арена Армеец".

Взаимни обвинения си размениха БСП, чиято доскорошна депутатка и настоящ омбудсман Мая Манолова носи основна отговорност за приемането на този Изборен кодекс, и правителството в лицето на вицепремиера Томислав Дончев. Той призова за спешни промени в Изборния кодекс, където били предпоставени основните причини за хаоса - например ограничения състав (до 19) на ОИК и някои нововъведения като

избора на кметове в много на брой по-малки населени места

Министерският съвет призова ЦИК да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, убедени са от правителството и призовават "за отношение на хуманност", като се ангажират с "пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората".

Наблюдатели като Едвин Сугарев, които помнят първия демократичен вот - за Велико народно събрание през 1990 г., - коментират, че днес изборният процес е значително по-улеснен и демократизиран.

Ако пък лично следите всеки вот, няма как да не помните, че до подобни ситуации след края на изборния ден се стига често, ако не винаги - и те биват отразявани със съответната медийна истерия, още повече че в секционните комисии влизат представители на всички парламентарни сили, вкл. опозицията, която има интерес от хвърляне на кал по управляващите.

Назначават се неграмотни хора, които не могат да си напишат имената, възкликна възмутен член на секционна комисия относно състава и качеството на СИК, където

със сигурност има и членове, уредени просто да вземат някой лев

Липсата на политическа култура у партийните активисти се съчета фатално с амбицията на президента да провежда референдум паралелно с и без това сложните местни избори, в които софиянци гласуваха за кмет, общински съветници и районни кметове.

Виж още: Не тъжете за референдума, и без това нямаше да има смисъл

Подозираме обаче, че недоволството и скандиранията ("Убийци!", "Оставка!") се дължат донякъде и на неудобните седалки в "Арена Армеец" - твърди, тесни, крайно неподходящи дори за кратка дрямка. Следващия път си носете спални чували плюс храна и напитки за три дни напред.