Кои видове месо спадат към червеното и преработеното, провъзгласени официално за канцерогеннни

Международната агенция за ракови изследвания (IARC) към Световната здравна организация (СЗО) излезе с препоръки относно канцерогенните меса. На базата на различни проучвания 22-ва експерти от 10 държави са категорични, че червеното месо е потенциално канцерогенно за хората - възможен причинител предимно на рак на дебелото черво, но също така на панкреаса и простатата.

Виж още: Защо месото предизвиква рак?

Като канцерогенни се определят преработените меса, чиято консумация също може да повиши риска от рак на дебелото черво. Според експертите всеки допълнителни 50 г преработени меса дневно увеличават опасността от заболяването с 18%.

Работната група на IARC е взела под внимание резултатите от над 800 проучвания, които се спират на връзката между консумираните на тези две групи месни продукти и над 10 вида рак. Учените обаче не отричат хранителната стойност на червените меса и прехвърлят отговорността за диетичните препоръки на международните регулаторни агенции и националните правителства.

Виж още: Кога храненето може да ни разболее от рак

Към червените меса спада мускулното месо от бозайници: говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе.

Като "преработено" се обозначава месото, което е видоизменено чрез осоляване, консервиране, ферментация, опушване или други процеси, които целят да подобрят аромата му или да удължат срока му на съхранение.

Повечето преработени меса съдържат свинско или говеждо, но в състава им може да има други червени меса, а също така пилешко, карантия или други субпродукти, например кръв.

За пример са дадени кренвиршите и франкфуртерите, шунката, саламите, надениците, пастърмата, както и консервираното месо плюс ястия и сосове на месна основа.

Виж още: Шок и ужас - ето как се правят кренвирши