Защо яденето на червено месо разболява от рак само човека, но не и други месоядни бозайници?
Свинското, телешкото и агнешкото повишават риска да се развият тумори, ако се ядат в големи количества. Учените винаги са се чудели защо другите бозайници ядат по много от тези меса, без да се разболяват, за разлика от човека.
В тези меса се съдържат захарни молекули Neu5Gc, каквито не се синтезират в човешкото тяло
Тъкмо заради тях имунната система на човека атакува червените меса и произвежда антитела. Това поражда хронично възпаление и води до рак, разкриха медици от Калифорнийския университет, цитирани от британския в. "Дейли телеграф".
При другите месоядни имунната система не се активира, тъй като Neu5Gc са естествено налични в техните тела.
Виж още: 10 неща от ежедневието, които бавно ни убиват
Екипът от медици е блокирал гена на мишки, който отговаря за синтеза на Neu5Gc, и при хранене с червено месо те веднага развили тумори.
Доказахме го с мишки, но с хора ще е доста по-трудно,
казва шефът на екипа д-р Аджит Варки.
"Но по аналогия можем да свържем яденето на червено месо и с други болести, причинени от хронични възпаления, като атеросклероза и диабет.
Разбира се, в умерени количества червеното месо е много хранително,
особено за млади хора", допълва Варки.
Червеното месо е богато на протеин, витамини и минерали, но нанася дългосрочни вреди на здравето. На ден се препоръчва да се ядат само 70 г червено месо. Това се равнява на 3 резена шунка, на 2 резана бекон или на 1 агнешки котлет.
Виж още: Режим за онкоболни на лечителя Владимир Бошнаков
33% от българите, повечето мъже, ядат по над 100 г червено месо на ден.
У нас по магазините се предлага почти изцяло само дълбоко замразено, основно вносно месо,
но за сметка на това най-евтиното в Европа. 80% от свинското и 90% от телешкото е внос.
В България почти не се продава прясното месо, заяви председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев, цитиран от "Дарик".
1 Коментар
"Наистина човекът е цар на всички животни, защото неговата жестокост надминава многократно тяхната. Ние живеем от смъртта на другите. Ние сме ходещи гробници. Още на младини се отказах от яденето на месо и ще дойде време, когато хората ще гледат на убийците на животни със същите очи, както на убийците на хора днес."
Леонардо Да Винчи - преди 5 века!
От 13 вече години съм отписал месото от менюто си, г-да "доктори", както съм отписал и отровите на фармафията от ползваните от мен методи за поддръжка на здравето и лекуване. Ако се вярва на "научно доказаните" ви нужди на човешкото тяло от животински протеин аз трябва от поне 10 години да съм мъртъв, както и всички отказали се от тази вредна привичка - немалко от които, обаче, напук на "$научните$ ви $доказателства$", са дълголетници. Но това, което наистина би било глупаво, ако не беше преднамерено, е отказа ви да препоръчате на хората да преминат на по-безвредна храна: доказахте, че предизвиква рак, знаете много добре какви отрови внася в човешкото тяло дори и в малки количества, още повече приемани постоянно, и продължавате като развалена грамофонна плоча да набивате в главите на хората бабините деветини, че било полезно. Като удариш чертата под "ползата" и вредата къде излиза резултата? Полезно е грънци - полезно за нечии банкови сметки е голямото количество болни, които да бъдат лекувани, вместо да бъдат здрави чисто и просто като следват правилен начин на живот и хранене, както и като следват доста по-безвредни начини на лекуване от гълтането на химия. Да, реално яденето на месо е полезно за банковите сметки на трупопреработвателния бизнес, фармафията и т.н., но не и за обикновения човек, дето не се замисля над тази древна заблуда и погребва в себе си накиснати в разни отрови парчета животински трупове, защото обществото така било приело. Е, някога са били приели и, че е нормално да не се къпеш цяла година и че къпането било вредно - как би ви се понравило да влезе един такъв миризливец в същото помещение където сте и вие днес?