Председателят на ОИК София прозря симулации сред поискалите лекарска помощ

Всички хора, отчитали бюлетини в столичната зала "Арена Армеец", са напуснали обекта, а изборните протоколи са вкарани в системата, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Не можем да обсъждаме дали хората ще искат да участват на балотажите. Това ще се види с оглед на информацията, която ще получим от Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, заявиха още от ЦИК.

След края на изборния ден около 6000 членове на секционни комисии останаха заключени в салона. В понеделник залата се превърна в арена на мъченията за хората - те лежаха по пода, гладни и капнали от умора, а някои не издържаха и припаднаха.

"Симулации"

Междувременно председателят на ОИК в София Диляна Иванова заявява пред "Дарик", че не вижда основание за оставки на когото и да било. Тя изразява и подозрения, че сред хората в "Арена Армеец", потърсили медицинска помощ, има симуланти.

На вас не ви ли се струва, че бройката на хората, потърсили медицинска помощ, е внушителна?, пита Иванова и коментира, че някои хора може да са потърсили лекар и заради главоболие.

"Субективна преценка на даден човек е дали да потърси медицинска помощ или не. Не можем да коментираме моментното състояние на дадено лице", казва шефката на ОИК. Самата тя не е била пряк свидетел при търсене на медицинска помощ.

Последният напън

Сутринта бяха останали близо 300 души да отчитат бюлетините и протоколите от секционните избирателни комисии. Това разказаха пред Нова телевизия членове на СИК, които излязоха от "Арена Армеец" призори, около 7 ч., след повече от денонощие прекарано на седалките в залата.

52 часа ни отнеха изборите - от неделя, - при което ни беше забранено да напускаме района на спортната зала, споделя един от преброителите.

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?

Хората вътре разкриват пред камерата, че са били охранявани като екзотични животни, като били пускани само до терасите. В залата периодично минавали носилки, които изнасяли хора. 

Един обикновен член на СИК получава за труда си около 75 лв., но парите са различни според това какво вършиш на изборите - дали си председател, секретар или само член на СИК. За предаващите протоколите в ОИК с допълнително решение се отпускат по още 60 лв.

Реакции

"Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната ЦИК от пет на две години, за да може в следващите три месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандатът им. Може да стане и с оставки, може да стане и по този начин", коментира говорителят на комисията Цветозар Томов.

Според депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова заради получилия се хаос с обработването на протоколите ЦИК трябва да подаде оставка. 

По думите й станалото не е случайно, а е заложено в Изборния кодекс. Според закона, писан под ръководството от бившата депутатка Мая Манолова, 19 души трябва да обработват протоколи на повече от 1500 секции. 

Източник: Нова телевизия, "Дарик"