Фондът иска обезщетение от поне 150 млн. евро

От Държавният инвестиционен фонд на Оман завеждат иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Ройтерс, цитирайки информация на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове.

Фондът притежаваше дял от 30% дял в КТБ, като преди да фалира, банката бе четвъртият най-голям кредитор в България. Този фалит предизвика най-голямата финансова криза в балканската страна от 90-те години на миналия век, пише още агенцията.

Фалитът доведе до там, че държавата трябваше да плати 3,6 млрд. лв., за да покрие общия размер на гарантираните депозити.

Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ, като настояванията са за най-малко 150 млн. евро.

Виж още: Оманският фонд иска КТБ, но без Цветан Василев

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка (БНБ) отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

Източник: Нова телевизия