Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев

Това става ясно от писмо, изпратено до служебния премиер проф. Георги Близнашки, до финансовия министър Румен Порожанов и до Българската народна банка (БНБ), цитирано от БНР.

Виж още: Ново предложение за оздравяване на КТБ от Цветан Василев

Оздравяване на КТБ

Пред Националното радио от финансовото министерство са потвърдили за получаването на писмото, в което вторият по големина акционер в КТБ заявява интерес към оздравяването ѝ заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс".

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ, но не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ. Посочва се, че това може да стане ясно, след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ.

Държавна помощ за КТБ

Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ за банката. От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните ѝ дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим.

"КТБ съживяване"

Група вложители в Корпоративна търговска банка, кръстена "КТБ съживяване", изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев, в което го призовават за незабавни действия, за да могат да получат гарантираните от закона суми по депозитите си.

В писмото се настоява президентът да преустанови пасивното си поведение по отношение на погазването на правата им. Те посочват, че Плевнелиев носи отговорността за ставащото с банката, защото управлява избрано от него правителство. Вложителите искат по-бързо да се вземе решение дали ще се отнеме лиценза на банката, или тя ще се оздравява. 

Пасивна позиция

"Напомняме, че пасивната ви позиция и нищоправенето ви няма да ви освободят от отговорността, която имате към 500 хил. вложители в КТБ. Ако продължите мълчаливо да подкрепяте погазването на правата ни, ще поискаме да подадете оставка или да бъдете освободен от поста поради погазване на конституцията на страната", се казва още в писмото на вложителите.

Виж още: Неяснотата около КТБ продължава