Тайка Уайтити и още няколко известни холивудски имена озвучават опитни зайчета в късометражна куклена анимация, която има за цел да прекрати завинаги тестването на козметика върху животни

"Спасете Ралф" ни показва режисьора Тайка Уайтити ("Тор: Рагнарьок"), носител на "Оскар" за адаптирания сценарий на "Джоджо Заека", в най-новата му роля като задкадров глас в 4-минутен псевдодокументален филм. Късометражната куклена анимация е продуцирана от организацията за защита на животните "Хюмейн сосайъти интернешънъл" (HSI).

Сценарист и режисьор е Спенсър Сасър, заснел клипове като Summertime Sadness и Bel Air на Лана Дел Рей и работил като монтажист по хитовия филмов мюзикъл "Най-великият шоумен". Надявам се зрителите да харесат Ралф и да поискат да се борят за него и другите животни като него, за да забраним веднъж и завинаги тестовете върху животни, коментира той.

Другите опитни зайчета във филма се озвучават от известни актьори като Зак Ефрон, Оливия Мън, Пом Клементиеф, Триша Хелфър и Рики Джървейс, който коментира: "Науката е напреднала достатъчно и може да ни осигури решения, които да не ангажират животни, за да се прекрати тази ужасяваща жестокост. Време е най-сетне да проявим хуманност."

Във версиите на португалски, френски и испански пък се включват имена като Родриго Санторо, Дени Вилньов, Росарио Доусън.

Целта на кампанията е забраната за тестването на козметика върху животни да обхване целия свят, като във фокуса приоритетно са 16 страни, сред които Бразилия, Канада, Чили, Мексико, Южна Африка, САЩ и регионът на Югоизточна Азия.

Подобни ограничения вече са извоювани в 40 държави: Индия, Тайван, Нова Зеландия, Южна Корея, Гватемала, Австралия, Турция, Израел, Норвегия, Исландия, Швейцария, 10 щата в Бразилия и четири в САЩ (Калифорния, Илинойс, Невада и Вирджиния), като още пет US щата - Ню Джърси, Мериленд, Роуд Айлънд, Хаваи и Ню Йорк, планират да въведат такова законодателство.

В световен мащаб са налични повече от 2000 козметични марки, които носят етикета “cruelty-free” (букв. "без жестокост"). HSI припомнят още, че Европейският съюз е забранил изцяло използването на лабораторни животни в козметичната индустрия през 2013 г., но днес тези усилия са подкопани от Европейската агенция по химикалите (ECHA), която настоява фирмите производителки да тестват наново съставки, влагани предимно в козметиката.

Според природозащитниците това ще доведе до използване на хиляди прилепи и зайци като опитни животни, а част от тях ще бъдат изследвани за влиянието на тези продукти върху бременни и плода им.