Съпругът на британската кралица Елизабет Втора си отиде два месеца преди своя 100-годишен юбилей

Принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора, почина в замъка Уиндзор, два месеца преди да отпразнува 100-годишния си юбилей, сбъдвайки нежеланието си да стане столетник. 

Той е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 г. от принцеса Алиса Батенберг, а баща му, освен гръцки,е и датски принц (по линия на своя дядо). Баба му по бащина линия пък произхожда от злощастната руска династия Романови.

Скоро след неговото раждане обаче семейството обаче е принудено да напусне страната и се установява във Франция. Младият Филип получава начално образование в американско училище в Париж, а после е изпратен в Англия, където живее в двореца Кенсингтън с баба си по майчина линия, внучка на кралица Виктория. 

На 12 е пратен да учи в Германия, а когато основателят на училището, евреин, емигрира в Шотландия, Филип го последва и така се озовава отново във Великобритания. Запознава се с Елизабет, която му се пада далечна братовчедка, още в края на 30-те. Тя е едва 13-годишна, а той - кадет в Кралския военноморски колеж в Дартмут. Започват да си разменят писма, а няколко години по-късно Филип иска ръката й.

По онова време изборът й изглежда противоречив: женихът е роден в чужбина, без кралство, а сестрите му - омъжени за нацисти. За да се ожени за престолонаследничката, той се отказва от титлите си и православната вяра, като приема англоезичната версия на майчината си фамилия - Маунтбатън, която роднините му ползват след Първата световна война заради антигерманските настроения на Острова.

За компенсация бъдещият тъст, крал Джордж VI, го прави херцог на Единбург. Венчавката е през ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство.

До качването й на трона като Елизабет Втора през 1952-ра остава на активна служба в Кралските ВМС, а след това се отказва от обещаваща кариера на военен, за да бъде опора и дясна ръка на жена си в битието й на суверен. Тя беше държавен глава, а той - глава на семейството, коментира "Скай нюз".

Двамата отпразнуваха платинената си сватба през 2017 г., но в последното десетилетие здравето му се влошаваше и на няколко пъти бе хоспитализиран, последно в началото на тази година с инфекция, заради която прекара в болница близо месец.

Бил е патрон и член на повече от 750 организации, а когато през 2017 г. се оттегля от своите обществени функции като консорт, статистиката показва, че зад гърба му има 22 210 самостоятелни ангажимента, изпълнени за период от 65 години - и близо 5500 произнесени речи, в които често влага и специфичното си чувство за хумор.

В него се превъплъщават актьори като Кристофър Лий ("Чарлз и Даяна: Кралска любовна история"), Джеймс Кромуел ("Кралицата"), Мат Смит, Тобиас Мензис и Джонатан Прайс (сериала The Crown).

Заради ограниченията във връзка с пандемията от новия коронвирус от двореца излязоха с призив към обществеността в Обединеното кралство да избягват стълпотворения и да не посещават кралските резиденции като израз на почитта си, като вместо да оставят цветя, направят дарение за благотворителна кауза. В съболезнователната книга може да се пише онлайн, на официалния сайт Royal.uk.