Героите на отличения от Сънданс 2015 документален филм, с БГ премиера на фестивала So Independent в София, са прекарали 14 години в изолация от обществото

Заключени в апартамента си в Долен Манхатън и невидими за обществото, шестимата братя Ангуло научават всичко за заобикалящия ги свят от филмите, които гледат по цял ден.

Наричани Глутницата, хлапетата прекарват детските си години във възстановки на сцени от любимите си филми, като използват умело и с въображение реквизит и костюми, изработени от самите тях.

Без приятели и живеещи на социални помощи, Багаван, Говинда, Джагадиша, Кришна, Мукунда и Нараяна подхранват своето любопитство и въображение с помощта на киното, което им позволява да избягат от чувството на изолация и самота.

Всичко се променя, когато един от братята избягва от апартамента - и отношенията в дома се преобразяват. Глутницата трябва да се научат как да се интегрира в обществото, без силната връзка помежду им да се разпадне...

През 2010 г. режисьорката Кристал Мозел, възпитаничка на Нюйоркското училище по визуални изкуства, забелязва на улицата шестимата братя, тогава на възраст между 11 и 18 години. Косите им са дълги до кръста, а тъмните им очила й напомнят за филма на Тарантино "Кучета в резерв".

Тя узнава, че шестте момчета и сестра им Вишну са прекарали 14 години затворени в апартамента на 16-ия етаж. Споделената им любов към киното я сближава с тях и резултатът е този филм, който печели голямата награда в документалната категория на Сънданс 2015 плюс признание на фестивалите в Единбург, Сан Франциско и Сиатъл.

Българската му премиера е довечера в зала "Люмиер" на НДК, в рамките на фестивала за американско независимо кино So Independent. Следващата прожекция е вдругиден, 28 октомври, във филмотечния салон "Одеон".

Пред родната публика го представя продуцентката му Изабела Ценкова - българка, живееща в САЩ, - която получава от името на екипа новоучредената награда "Независим дух на София".

След отличието от Сънданс тя разказа в интервю пред в. "Капитал", че родителите от семейство Ангуло са изолирали децата си от страх - когато се преместили в Ню Йорк, пред дома им имало престрелка, и за да ги предпазят, решили да ги заключат в къщи.

Изабела Ценкова е и лектор във втория ден на So Academy - филмовата академия за кино професионалисти и любители, - на 27 октомври от 15,30 ч. в литературен клуб "Перото", в партньорство с НДК. Участието е безплатно, след онлайн регистрация