В 48-ото Народно събрание така и не се стигна до гласуване на предложения от него проектосъстав за правителство с мандата на първата парламентарната сила - ГЕРБ-СДС

Номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски не беше одобрен от 48-ото Народно събрание. Депутатите от "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и "Демократична България" отхвърлиха кандидатурата на неврохирурга от "Пирогов" за "Дондуков" 1 с 125 гласа "против".

Освен носителите на първия мандат ГЕРБ-СДС, за кандидата Габровски гласуваха още ДПС и "Български възход", чийто лидер Стефан Янев направи изричната уговорка, че после няма да подкрепят проектосъстава на правителството му. Техните общо 113 гласа "за" обаче не бяха достатъчни дори за одобрението на премиер.

Кои всъщност бяха предложените за министри в кабинета "Габровски"? Три дами щяха да бъдат вицепремиерите:

Малина Валентинова Крумова – вицепремиер по управление на средствата от ЕС, изпълнявала и същата длъжност в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков през 2017 г.

Родена е през 1976 г. Завършила е политология и международни отношения в Американския университет в Благоевград. Притежава магистърска степен от съвместна програма на университета в Болоня и университета в Сараево по "Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа".

От 1998 г. се занимава с управление на проекти и програми. От 2007 г. работи в администрацията, като през годините заема различни експертни и ръководни позиции. Била е ръководител на Оперативна програма "Околна среда". Била е и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2019 г. е назначена за председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Миглена Янакиева Тачева – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието, какъвто е била и в правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция (2007-2009 г.)

Магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала в САЩ, Нидерландия, Великобритания и Гърция. Директор на Националния институт на правосъдието. Била е председател на Варненския районен съд.

Учредител и председател на УС на сдружение "Правна инициатива за обучение и развитие" през 1994-2014 г. Учредител и член на Обединените нестопански организации-Варна. Член на Съюза на съдиите в България от 1998 до 2001 г. Член на Съюза на юристите в България, учредител и член на Българския съюз на съдия-изпълнителите. Освен това е в Управителния съвет на ERA (Европейска правна академия) и в Централния съвет на Съюза на юристите в България.

Меглена Иванова Плугчиева-Александрова – вицепремиер по климатичните политики (какъвто е била и в кабинета "Станишев" през 2008-2009 г., само че с ресор "еврофондове") и министър на околната среда и водите

Инженер по горско стопанство и екология от Лесотехническия университет-София. Специализирала е във ФРГ - в Научния институт по горите в Гьотинген и в Института по горска политика на "Алберт Лудвиг" във Фрайбург.

Извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Черна гора (от 2019 г.), Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн (2012-2018 г.), както и в Германия (2004-2008 г.) Най-известна е обаче с трите си мандата като депутат от БСП (1995-1997, 1999-2001 и 2009-2012 г.)

Била е и зам.-министър на земеделието и горите с ресори европейската интеграция и горското стопанство и програмите ФАР и САПАРД.

Маринела Пиринова Петрова – министър на финансите

Завършила е магистратура в УНСС и СУ "Климент Охридски". Притежава следдипломни квалификации в Австрия, Великобритания, Япония, Нидерландия и САЩ в областта на макроикономиката, икономическите и фискалните политики (вкл. тяхната координация в ЕС и еврозоната).

Започнала е кариерата си преди 30 години в Агенцията за икономическо програмиране и развитие към Министерския съвет на най-ниската експертна позиция. Има над две десетилетия опит на ръководна позиция в държавната администрация.

Била е зам.-министър на финансите в три правителства, едно от които е служебно. Ръководила е екипа на МФ по време на българското председателство на ЕС, както и при преговорите за ERM2.

Понастоящем е председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) - за първи път българин и за втори път жена, избрана от акционерите на тази позиция. Член е на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд.

Благородна Христева Макева-Найденова – министър на вътрешните работи

Има присъдена докторска степен, специалност "Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)" към Академията на МВР, както и придобита юридическа правоспособност от ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Право".

Преминала е обучителни курсове в България и чужбина, между които "Работа с Европейската служба за външна дейност (ЕСВД)" на Нидерландския институт за международни отношения "Клингендал" и "Права на човека" в Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Женевската академия по международно хуманитарно право и права на човека.

Има над 23-годишен стаж в системата на МВР, като е започнала от най-ниското стъпало в районно управление до зам.-директор в Главна дирекция "Национална полиция".

От 2015 до 2021 г. е била председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР. Членувала е в Националния съвет за подпомагане и компенсация на жертви на престъпления (2015-2021 г.), Националния съвет за равнопоставеност на жените и мъжете (2016-2017 г.) и Комитета за наблюдение на националната многогодишна програма на Република България по фонд "Вътрешна сигурност".

Ръководила е дирекция "Публичен регистър" при Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Била е хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по "Правни и полицейски аспекти на домашното насилие", както и председател на работната група "Правоприлагане" (Law Enforcement Working Party) към Съвета на Европейския съюз по време на българското председателство на Съвета през 2018 г.

Атанас Димитров Запрянов – министър на отбраната

Роден е през 1950 г. в с. Драгойново, Пловдивска област. Завършва Висше народно военно училище "В. Левски" като магистър инженер - профил "Свързочни войски", Военна академия по свръзките "Будьони" в Санкт Петербург, Русия, като магистър по "Военно дело", както и Генералщабния факултет на Военната академия "Г.С.Раковски".

През 1988-1995 г. е заемал различни длъжности в управление "Свързочни войски” на Генералния щаб на Българската армия. През 2002-2003 г. е началник на Военната академия "Г. С. Раковски", а от 2003 до 2006 г. - зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. През 2003-та получава военното звание генерал-лейтенант.

През 2006-2010 г. е военен представител на страната ни във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия. Има орден "За военна заслуга - I степен". Бил е и зам.-министър на отбраната. През последните три години, до края на 2021-ва, ръководи Съвета на директорите на Европейската агенция по отбраната в състав директори по въоръженията на страните членки на ЕС.

Драгомир Валериев Заков – министър на външните работи, бивш министър на отбраната в кабинета "Кирил Петков"

Роден е през 1975 г. в София. Бакалавър по международни икономически отношения и магистър по международен бизнес от УНСС. През 2015-2016 г. специализира в Европейския колеж по сигурност и отбрана. Възпитаник е на Европейския център по въпроси на сигурността "Джордж Маршал" (Гармиш Партен-Кирхен) като има специализации и в Женевския център по политика за сигурност.

Кариерен дипломат с над 20 години опит в дипломатическата служба на страната ни, като е тръгнал от най-ниското стъпало на кариерно развитие и преминал последователно през всички последващи дипломатически рангове.

През 2002-2004 г. е аташе в дирекция "НАТО и международна сигурност" на МВнР, после, до 2008 г. - последователно аташе, трети и втори секретар в Постоянната делегация на Република България в централата на НАТО в Брюксел. През 2011-2014 г. е първи секретар в мисията ни към ООН в Женева, а в,следващите години заема ръководни позиции като началник-отдел "Контрол на въоръженията", шеф на дирекция "Политика за сигурност" и зам.-политически директор в МВнР.

Преди назначението си в правителството на четворната коалиция, където замени ген. Стефан Янев начело на МО, в продължение на три години беше посланик и постоянен наш представител в НАТО. След разпускането на 47-ото Народно събрание става посланик за специални поръчения в МВнР.

Мартин Иванов Дановски – министър на икономиката и индустрията

Роден е през 1967 г. в Ловеч. Магистър по икономика, маркетинг и стратегическо планиране от УНСС, магистър по инженерни и технически науки, земеустройствено планиране от УАСГ.

Има над 15 години управленски опит в маркетинга и маркетинг комуникациите, инвестиционно консултиране и връзки с институциите, вкл. изграждане и ръководене на операции и офиси на мултинационалната маркетингова група "Havas Worldwide" във Франция, както в страните от Западните Балкани: Северна Македония, Албания, Сърбия.

В публичната сфера е от 2015 г. Активно работи в областите икономическа политика, инвестиции, иновации и финансови инструменти. Бил е съветник към кабинета на вицепремиера по европейските фондове. От 2015 г. е част от създаването на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонда на фондовете) като член на Управителния съвет, а по-късно става и председател на УС.

Структурира и ръководи като председател Държавната агенция за научни изследвания и иновации от създаването ѝ през март 2021-ва до вливането й в Министерството на иновациите и растежа през март т.г.

Добромир Проданов Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството

Завършил е УАСГ с отличие и няколко академични награди за успехи и най-високи резултати по специалност "Водоснабдяване и канализация" - пречистване на води. Магистър е и по бизнес администрация – финансово управление, от Университета на Сиатъл, САЩ.

Бил е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството през 2011-2014 г., в мандата на три правителства. Председателства Съвета на директорите на фонд ФЛАГ от 2012 до 2021 г.

Прошко Начев Прошков – министър на транспорта и съобщенията

Роден е през 1974 г. в София. Инженер по автоматика и системотехника от Техническия университет - София. След дипломирането си работи в Германия последователно по два проекта: за разработка на програмно осигуряване за индустриални приложения и за симулация и оптимизиране на трафика в мрежата на Националния железопътен превозвач (Дойче Бан).

През 2007 г. е избран за районен кмет на столичния район "Лозенец", а от 2011 г. е общински съветник, преди - от ДСБ и движение "България на гражданите", а сега от ГЕРБ-СДС. Там е председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член на комисиите по транспорт и пътна безопасност, и по икономика, собственост и дигитална трансформация. Основен приоритет в работата му са политиките за градска мобилност, вкл. внедряване на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение.

Събина Тодорова Събева – министър на труда и социалната политика

Родена е на 8 август 1958 г. в София. Завършила е Медицинския факултет в София, където през 1989-2002 г. е била асистент, старши и главен, в Катедрата по хигиена, екология и професионални. Има магистърска степен по "Обществено здраве" от Института по социална и превантивна медицина на Женевския университет и специалност по "Обща хигиена". Доктор е по медицина, като дисертацията ѝ е в областта на хигиената на детско-юношеската възраст и правата на детето.

През 2004-2020 г. е изпълнителен директор на фондация "Международна социална служба – България". Била е шеф на дирекции "Програми и международно сътрудничество" и "Държавна политика за закрила на детето" в Държавната агенция за закрила на детето.

Благомир Николаев Здравков – министър на здравеопазването

Роден е през 1979 г. в Карлово. Завършил е медицина в Медицинския университет в София, като е специалист по анестезиология и интензивно лечение и магистър по здравен мениджмънт.

От април 2021 г. е изпълнителен директор на столичната Специализирана детска болница "Проф. Иван Митев", а преди това е в екипа на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в "Пирогов".

От 2015 г. се профилира изключително в областта на детското здравеопазване. Работил е съвместно с ВВС, БЧК и ЦСМП като ръководител на екип в мисии по наземен и въздушен транспорт на критично болни деца.

Преподавател е в Катедрата по педиатрия на Медицинския университет-София, а преди това е бил асистент и в Катедрата по анестезиология. Активно участва в доброволните формирования на Българския червен кръст.

Славчо Томов Томов – министър на образованието и науката

Роден е през 1962 г. в Левски. Доктор по медицина и доктор на науките с придобити специалности по “Акушерство и гинекология” и “Онкология”. Бил е декан на факултет “Здравни грижи” към Медицинския университет в Плевен и ректор в продължение на два мандата, а понастоящем, пак там, е директор на Научноизследователския институт и председател на Общото събрание.

Специализирал е лапароскопска и гинекологична хирургия в Германия, Франция и Италия.

Ириней Борисов Константинов – министър на културата

Известният актьор е роден през 1949 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1972 г. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Участва в множество международни филмови продукции, режисьор е и на няколко постановки. От 2008 г. насам е директор на драматичен театър „София“.

Лауреат е на орден "Стара планина” – първа степен.

Васил Георгиев Грудев – министър на земеделието, храните и горите, заемал същия пост в служебния кабинет на Георги Близнашки (2014 г.)

Роден през 1980 г. в Пловдив. Завършил е висшето си образование в юридическия факултет в университета „Франш Конте“, Франция. През 2006 г. започва работа в Държавен фонд „Земеделие“, като до 2013 г. преминава всички йерархични нива на структурата: експерт, главен експерт, началник отдел, зам.-изпълнителен директор и изпълнителен директор - пост, на който се завръща през 2019 г.

Бил е и зам.-министър на земеделието и храните.

Милена Иванова Стойчева – министър на иновациите и растежа

Има образователни степени и специализации от български и чуждестранни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на "Джуниър Ачийвмънт България" (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на "Джуниър Ачийвмънт" (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.

Красимир Йорданов Симонски – министър на електронното управление

Той е доктор на науките от БАН и инженер по специалност „Изчислителна техника“ от Техническия университет в София, където е преподавал програмиране и компютърни архитектури в Технически университет-София. Бил е и преподавател по компютърни мрежи в Американския университет в България (АУБ), където от основаването му през 1991-ва до 2003 г. заема длъжността "Директор компютри и комуникации". и доктор на науките при БАНСъздател е на първата действаща Cisco мрежова академия през 2000 г. към АУБ, както и на други регионални мрежови академии в България, Македония, Косово и Гърция.

Ръководил е редица проекти за ИКТ-обучение и към Програмата на ООН за развитие (ПРООН), вкл. по проекта iGovernment, в рамките на който са обучени в базови компютърни умения над 65 хил. държавни служители, е „Телецентрове“, по който са изградени 120 телецентъра в цялата страна.

От 2007 г. е ръководител и координатор на българските екипи по проекти на Европейската комисия, например за развитие на националните програми за развитие на широколентов интернет достъп в Европа и GEANT2, GN3 - най-големият проект по Седма рамкова програма за изграждане на научно изследователска инфраструктура в Европа, като до 2013 г. е бил и председател на Българската изследователска и образователна мрежа (БИОМ).

От септември 2007 г. до октомври 2009 г. е зам.-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения с ресор „Информационни технологии“. От април 2012 г. разработва и ръководи националния проект за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение в България с бенефициент изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС), на която следващата година става изпълнителен директор - до назначаването му през 2016 г. за зам.-председател на държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), която оглавява през юни 2021 до закриването й във връзка със създаването на Министерство на електронното управление при правителството на Кирил Петков.

Николай Ангелов Павлов – министър на енергетиката, какъвто е бил и в първия служебен кабинет на президента Румен Раден през 2017 г.

Най-спорната фигура в кабинета "Габровски". Роден е през 1975 г. в Димитровград. Магистър по финанси и международни икономически отношения в УНСС.

Предишните му постове са финансов директор и член на Управителния съвет на „Национална електрическа компания“ (НЕК) ЕАД, както и член на Съвета на директорите на “Контур Глобал Марица Изток 3” АД. Притежава и опит като член на одитния комитет на АЕЦ „Козлодуй“. През 2015 г. става финансов директор на „Булгаргаз“ ЕАД. От 2016 до началото на т.г. (с тримесечна пауза заради участието си в кабинета "Огнян Герджиков") е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД...

Мартин Георгиев Захариев – министър на туризма

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал медиен мениджмънт в САЩ и Великобритания.

Бивш диджей, музикален журналист, радио и тв водещ, продуцент и издател на лайфстайл списания като "Плейбой" и "Uni(s)on медия" (после "Егоист"), през последните 30 години той трупа опит в медиите, телекомуникациите, информационните технологии и туризма.

Бил е член на Съюза на издателите и Асоциацията на рекламните агенции, в управителните съвети на Асоциацията на радио и телевизионните оператори - АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти - АТП.

Бивш депутат от БСП в 42-то Народно събрание, избран като гражданска квота.

През 2020 г. става зам.-председател на Обществения съвет на БНТ, а от 2016 г. е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Борил Пламенов Кръстев – министър на младежта и спорта

Възпитаник на Русенския университет “Ангел Кънчев“ със завършена бакалавърска степен “Транспортна техника и технологии” и магистър инженер по специалност “Технология и управление на транспорта”, в момента той прави следдипломна квалификация с профил “Бокс и кикбокс” в Националната спортна академия “Васил Левски”.

От 2009 г. работи в сферата на търговията и управлението на сграден фонд. Участва в подготовката на олимпийската шампионка по бокс от Токио 2021 Стойка Кръстева, която е негова съпруга.