Имената на премиера, вицепремиера и останалите министри бяха гласувани от мнозинството на първите две парламентарни групи в Народното събрание близо 10 месеца след падането на кабинета "Петков"

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" реализираха правителство с втория мандат, подкрепено от ГЕРБ-СДС с участието на ключова личност от редиците им - бившият вече еврокомисар Мария Габриел, която след девет месеца трябва да заеме поста на министър-председател на ротационен принцип.

Кабинетът "Денков - Габриел" е с първоначален хоризонт на управление едва година и половина, а не четири, колкото е пълният мандат. Окончателното му сформиране стана точно два месеца след предсрочните парламентарни избори на 2 април - и 10 месеца, откакто управляват служебните кабинети начело с Гълъб Донев.

Гласуването в Народното събрание беше на 6 юни, в навечерието на годишнината от излизането на "Има такъв народ" от четворната коалиция, довел до вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

Бившите коалиционни партньори на ПП и ДБ този път не подкрепиха редовното правителство. Против бяха и "Възраждане", а ДПС не участваха в гласуването с две изключения - лидера им Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, който уточни, че подкрепата им е единствено за заявената конституционна реформа.

Дългоочакваната рокада в изпълнителната власт стана възможна с общо 131 гласа: 68 гласа от ГЕРБ-СДС (и един "против" - на Делян Добрев) и 61 от ПП-ДБ. Против беше и независимият Радостин Василев (екс-ПП). 

В 20-членния персонален състав има представители на всички формации в коалицията ПП-ДБ, с превес на "Продължаваме промяната", откъдето влизат четирима депутати, но най-много са бившите кадри от служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев през 2013 г.

Бившият министър на образованието и науката акад. Николай Денков, който е сред съоснователите на "Продължаваме промяната" и е бил зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, а също служебен министър в първите три кабинета, назначени от Румен Радев, трябва да бъде ротационен министър-председател за първите девет месеца.

Доскорошният български еврокомисар Мария Габриел остава единствен вицепремиер и министър на външните работи, с перспективата да поеме премиерския пост на ротационен принцип за вторите девет месеца, в началото на март 2024.

Ето и останалите министри в кабинета "Денков - Габриел":

Асен Василев - министър на финансите и еврофондовете, съпредседател на "Продължаваме промяната", заемал същия пост в кабинета "Петков" и първото служебно правителство на Стефан Янев, бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Райков" (2013)

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи, с 20-годишен стаж в системата на МВР, последно шеф на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), назначен през 2021 г. от служебния министър Бойко Рашков

проф. Тодор Тагарев - министър на отбраната, бивш служебен министър в правителството на Марин Райков, номиниран и за кабинета "Петков" 

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите, заемал поста и в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев

Румен Радев - министър на енергетиката, икономически директор на "Холдинг Загора" ООД, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), оглавявана от Васил Велев

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството, юрист, преподавател по строително законодателство и договорно право, депутат от "Продължаваме промяната" и бивш зам.-министър на финансите в кабинета "Петков"

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните, собственик на месопреработвателната компания "Тандем", основана през 1993 г., оглавявал три мандата Асоциацията на месопреработвателите в България

проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката, ръководител на катедра "Педагогика и управление на образованието" в Педагогическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Кръстю Кръстев - министър на културата, актьор, дългогодишен директор на Пловдивския драматичен театър

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията, оглавил Българската агенция за инвестиции при кабинета "Петков", бакалавър по финанси от ВУЗФ, учил и в САЩ, магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и британски университет, специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. 

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа, предприемач, изпълнителен директор на "Джуниър ачийвмънт България" и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии.

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика, бивш зам.-министър в служебния кабинет на Марин Райков (2013 г.), изпълнителен директор на фондация "За нашите деца", с докторска степен по социални науки е дисертация на тема "Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България"

Атанас Славов - министър на правосъдието, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски", доктор по конституционно право, досега депутат от "Демократична България"

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията,  бивш депутат от "Продължаваме промяната" и директор на закритото дружество "Хели мед сървиз", което трябваше да внедри медицинските хеликоптери в спешната помощ у нас.

проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването, дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), член на "Демократи за силна България" (ДСБ), част от обединението "Демократична България"

Зарица Димкова - министър на туризма, член на "Зелено движение", част от обединението "Демократична България"

Александър Йоловски - министър на електронното управление, бивш зам.-министър

доц. Димитър Илиев - министър на младежта и спорта, автомобилен състезател 

"Подходих в тези разговори с разум, а не с емоция - заяви Мария Габриел в края на миналата седмица, когато беше оповестен проектосъставът. - Започвам с разум, завършвам с разум и има днес резултат. Освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа."

Тогава тя прочете и обща декларация с акад. Денков, според която "всеки български гражданин иска да живее в държава, чиито институции са стабилни, вдъхващи доверие, работещи ефективно и професионално в интерес на гражданите и бизнеса".

Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава проблемите на държавата, се казваше още в текста, чиято цел очевидно бе да успокои чиновниците заради заявените от "Продължаваме промяната" намерения за политическа чистка по върховете на държавната администрация.

Именно Габриел изброи и приоритетите, по които ГЕРБ-СДС имат взаимно разбиране и съгласие с мандатоносителя ПП-ДБ:

1. Приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане.

2. Прозрачна и отговорна администрация.

3. Осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка.

4. Гарантиране на високоефективни качествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са лесно достъпни.

5. Ускоряване на цифровизацията в публичния сектор.