Новият филм на реж. Стефан Командарев спечели "Кристален глобус", наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева и приза на екуменическото жури

Български филм отново е с голямата награда "Кристален глобус" от международния фестивал в Карлови Вари. Престижният кинофорум в чешкия курорт отличи новата лента на реж. Стефан Командарев ("Светът е голям и спасение дебне отвсякъде") в още две категории - за най-добра женска роля на актрисата Ели Скорчева, която се завръща на екран след 30-годишно отсъствие, приза на екуменическото жури.

Филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена постепенно започва да погазва всичките си принципи...

“В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията” - това са част от доводите на журито, а голямата награда връчи американската актриса Робин Райт, тазгодишният носител на почетния приз за цялостен принос.

Ели Скорчева (69) е популярна с главните си роли в минисериала "Адаптация" (1979), където е нейният дебют, "Ева на третия етаж"(1987), "Мадам Бовари от Сливен" (1991).

В актьорския състав са още Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев - Геро, играе най-различната роля в своята кариера до момента, казват от екипа.

От фестивалното жури изразили съжаление, че по регламент могат да дадат само две награди на българския филм, а отличието за женска роля било едно от най-бързите им решения.

"Изключително сме щастливи от този успех. Освен това тук определиха филма като "социален трилър". Това е най-точното определение, което сме чували за "Уроците на Блага". Сега продължаваме работа по следващия ни проект "Made in EU", сподели от мястото на събитието Стефан Командарев.

Режисьорът на снимачната площадка на "Уроците на Блага", чието действие се развива в Шумен. Снимки:  Светослав Стоянов и екип

Фестивалът се провежда от края на Втората световна война и тази година беше неговото 57-о издание. Български лауреат на най-престижното отличие имаше и през 2019 г. - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с Иван Бърнев в главната роля. През 2012 г. с награда оттам си тръгна и документалният "Последната линейка на София" на Илиян Метев. 

"Уроците на Блага", който е копродукция с Германия, тръгва по екраните у нас през есента, след като открие Киномания в НДК през ноември.

Продуценти са "Арго филм" и 42film с подкрепата на Националния филмов център, БНТ, МДМ - Германия, "Евроимаж", програма "Творческа Европа" - подпрограма "Медия" на ЕС, "Киа България", СФСМВР.