"Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с Иван Бърнев в главната роля, получи "Кристален глобус" от престижния кинофестивал (видео)

След като съпругата му Иванка умира, Васил вярва, че тя се опитва да се свърже с него от оня свят по телефона, и прибягва до услугите на екстрасенс в опит да осъществи контакт с отвъдното.

Синът му Павел се опитва да го вразуми, но Васил настоява на своето...

Това е накратко сюжетът на българския игрален филм "Бащата", копродукция с Гърция, който през изминалия уикенд спечели голямата награда "Кристален глобус" от 54-тия международен кинофестивал в Карлови Вари, един от най-престижните форуми на седмото изкуство.

Същото отличие, но в документалното кино, през 2012 г. спечели Илиян Метев с "Последната линейка на София".

Тази година в чешкия курорт лентата на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов се състезаваше с 11 филма от цял свят. "Бащата", със световна премиера там, е техният трети пълнометражен филм след "Урок" (2014) и "Слава" (2016), които също събраха немалко фестивални отличия.

На заключителната церемония в събота вечерта статуетката им беше връчена от американската актриса Патриша Кларксън, лауреат на почетния приз.

Филмът е описван като малка семейна драма за трудностите, които изпитваме във взаимоотношенията с нашите близки - но изпъстрена с типичните за режисьорския тандем абсурдни или комични ситуации.

Сценарият е дело на двамата режисьори, а оператор е Крум Родригес. В главните роли като синът и бащата са Иван Бърнев и Иван Савов. Партнират им актьори като Таня Шахова, Христофор Недков и звездата от "Урок" и "Слава" Маргита Гошева.