Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели приза в секцията "Нови режисьори" и 50 хил. евро

Сумата е най-голямата парична награда, връчвана на кинофестивалq и се поделя между режисьорите и испанския дистрибутор на "Урок", който е копродукция с Гърция.

В секцията "Нови режисьори" на Сан Себастиан 2014 се състезават дебютни или втори филми, а отличените Грозева и Вълчанов са и сценаристи.

Сред предишните заглавия във филмографията им са документалният "Притча за живота" (2009), телевизионният "Aварийно кацане" (2010) и късометражният "Скок", получил няколко престижни награди, вкл. от Българската филмова академия. "Урок" е пълнометражният им дебют, селектиран по-рано този месец и за кинофестивала в Торонто.

Сюжетът: Учителка в българско градче е доведена до безизходица и прибягва до отчаяни мерки, за да се спаси от финансова разруха, след което трябва да се пребори с моралните последствия от действията си.

Главната роля се изпълнява от Маргита Гошева, а сред останалите актьори е съпругът й Иван Бърнев, с когото си партнираха по-рано в сериала на Би Ти Ви "Къде е Маги?".

Кинофестивалът в испанския град Сан Себастиан (SanSebastianFestival.com) тази година имаше 62-ро издание, което се състоя от 19 до 27 септември, а в програмата му бе и заснетият у нас Automata с Антонио Бандерас.