Звездата от "Здрач" влиза в ролята на милиардера Брус Уейн / Човека прилеп след Майкъл Кийтън, Вал Килмър, Джордж Клуни, Крисчън Бейл и Бен Афлек. The Batman на реж. Мат Рийвс е по кината у нас от 4 март

The Batman е най-мрачният филм за Човека прилеп досега, категорична е кинокритиката, и то след пожъналата овации трилогия на Кристофър Нолан за Черния рицар с Крисчън Бейл и ранните филми на Тим Бъртън с Майкъл Кийтън.

Робърт Патинсън е най-новото лице на милиардера Брус Уейн / Батман в комиксовите екранизации на "Ди Си". Изборът му привидно изглежда в контраст с атлетичния, но вече поостарял Бен Афлек (на 49, висок 1,92 м), който последно изпълни тази роля в ансамбловите "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" и "Лигата на справедливостта".

За сравнение - наследникът му в костюма на Батман е на 35, с височина 1,85, и през последните десетина години се опита да балансира славата си на романтична кинозвезда от "Хари Потър и Огненият бокал" и сагата "Здрач" с участия в независими филми. Има обаче опит и в екшън филми като "Тенет" (2020) на Кристофър Нолан.

В "Батман", версия 2022, по кината у нас от 4 март, в злодейски роли му партнират Зоуи Кравиц като Селина Кайл / Жената котка (играна преди от Мишел Пфайфър, Холи Бери и Ан Хатауей), неузнаваемият Колин Фарел като Осуалд Кобълпот / Пингвина и Пол Дано като Едуард Наштън / Гатанката. 

В епизодични роли се появяват Джефри Райт като комисар Гордън, Бари Кеоган като полицай Станли Мъркъл, Джон Тортуро като мафиотския бос Кармайн Фалконе, Питър Скарсгаард като областния прокурор Гил Колсън, Анди Съркис като иконома Алфред.

Сред тях, в ролята на иконома Алфред Пениуърт, игран в миналото от британски ветерани като Майкъл Гоф, Майкъл Кейн и Джеръми Айрънс, е англичанинът Анди Съркис. От "Властелинът на пръстените" насам, където се превъплъти в Ам-Гъл, той натрупа огромен опит в компютърно-генерираните образи по технологията performance capture, и е работил с режисьора Мат Рийвс в предишните му филми "Зората на планетата на маймуните" (2014) и продължението му от 2017 г. "Войната за планетата на маймуните".

Рийвс, който е също така съсценарист на новия "Батман", обаче е известен и с хорър филми като "Чудовищно" / Cloverfield и римейка на шведския "Покани ме да вляза", а сега е наблегнал на криминалния екшън в предисторията на Човека прилеп - и неговите детективски способности...

Сюжетът: След като две години обикаля улиците на Готъм като Човека прилеп, всявайки ужас в сърцата на престъпниците, Брус Уейн потъва все по-дълбоко в сенките на мрачния град...

Срещу себе си той има корумпирана мрежа от общински служители и високопоставени местни фигури, борбата с които му помага да се утвърди като истинскo въплъщение на възмездието. 

Когато убиец заплашва елита на Готъм с поредица от садистични гатанки, мистериозните улики го изпращат на разследване из подземния свят. Докато доказателствата започват да го приближават към истината и мащабът на зловещия план става все по-ясен, Батман трябва да изгради нови съюзи, за да разкрие загадката и да въздаде справедливост за злоупотребата с власт и корупцията, които отдавна владеят Готъм...