Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 17,33 ч.

Средната месечна температура през март тази година се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9, а в планините между -8 и -2 градуса.

Най-ниските температури през първия пролетен месец ще паднат между -10° и -5°, а най-високите ще достигнат 20-25 градуса, сочи месечната прогноза, изготвена от синоптика в НИМХ Красимир Стоев.

Месечната сума на валежите също се очаква да бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините варира от 50 до 90 л/кв.м.

През първата десетдневка температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Месецът ще започне със студено и предимно облачно време. На места - главно в Северна и Източна България, ще превалява слаб сняг. През следващите два, три дни облачността ще е променлива и на отделни места в планинските райони ще превали слаб сняг. От 7-и до края на периода отново на повече места в страната ще има валежи, предимно от сняг, по Черноморието и в южните райони - от дъжд.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Вероятност за валежи в равнините от дъжд, в планинските райони от сняг има около 11-и,16-и и в края на периода.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се повишават и вече ще са близки до обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 22-и, в средата и края на периода. 

Източник: Нова телевизия