Да се пътува сам може да бъде едно наистина невероятно преживяване, което ще разшири хоризонтите ви и ще ви позволи да откриете нови култури, докато опознавате самия себе си.

За мнозина това звучи странно, но причината е само и единствено липсата на опит в подобно начинание. Такова пътешествие ще ви позволи да се съобразявате само със собствените си интереси и виждания за прекарване на времето, и ще предизвика множество нови, а може би и дори неподозирани емоции във вас, споделят от Бояна-МГ.

Съвети за осигуряване на безопасността по време на самостоятелно пътуване

Въпреки че да се впуснете в такова пътуване е изключително вълнуващо, то е важно и да бъдете много внимателни. Ето малко съвети, които ще ви помогнат в това начинание:

1. Проучете дестинацията предварително – особено в случай е, че ще пътувате сам в чужбина, е много важно да проучите добре мястото, на което отивате. Информирайте се дали има зони или местности, които е по-добре да се избягват. Добра идея е да проверите, дали имате някой познат там, който от първо лице да ви сподели впечатленията си. Можете също и да си направите предварителен списък на всички забележителности, които искате да посетите’ Това много би ви улеснило. Поинтересувайте се от градския транспорт, за да знаете какви автобуси да използвате. Те са за предпочитане пред метрото, когато сте на пътешествие, защото ще ви позволят да разгледате местността.

2. Запознайте се с местните закони и обичаи – това е много важно условие, ако искате да нямате неприятни преживявания с властите по време на пътуването си. Всяка страна има собствени закони, които могат да ви изненадат. Запознайте се предварително с тях, за да бъдете спокойни по време на почивката си.

3. Изберете нощувки в хотели или хостели – настанете се в хотел или хостел с добри отзиви. По-подходящи са централни локации, за които няма да се налага да прекосявате тъмни улички. Това не само, че ще ви е голямо удобство, но и е важна мярка за сигурност, тъй като на непознато място не знаете кои квартали са опасни и кои не.

4. Поддържайте комуникация с близките си – много е важно, вашите близки да знаят, кога и къде се намирате. Така те ще могат да реагират, ако случайно спре комуникацията с вас. Можете да си планирате определен час, в който винаги да се чувате с избран от вас човек. Не забравяйте, че когато пътувате сам е добре, да си държите местоположението на телефона включено.

5. Пазете си личните вещи – много внимавайте с личните си вещи, когато сте на екскурзия сами. Ако носите раница, то по-добре е да си я сложите отпред, тъй като отзад е лесна мишена за джебчиите. Хубаво е, да си принтирате личната карта и във вас да носите само нейното копие. Така в случай, че все пак ви откраднат портмонето, ще имате документ за самоличност, с който да се приберете. Има и много чанти с кодове или катинарчета, които също са подходящи.

6. Внимавайте с кого общувате – когато човек пътува сам, е много важно да подбира внимателно с кого комуникира. Нормално е, да се запознавате с нови хора и да искате да се социализирате, но внимавайте какво споделяте с тях. Не разкривайте прекалено много лична информация и най-добре не споделяйте, че нямате компания на това пътешествие. Избягвайте безлюдни места, когато сте с непознати.

7. Бъдете подготвени за спешни ситуации – по време на пътуването ви сами, пригответе си телефоните за спешни случаи на държавата, в която се намирате. Това може да бъдат тези на местната полиция, болницата, както и на посолството. Добра идея е освен в апарата си, да ги имате и на листче, заедно с номера на някой близък. В случай, че ви откраднат телефона, това ще ви бъде от голяма полза. Не забравяйте, че дори да ги помните добре наизуст, в стресови ситуации паметта може да ви изневери, така че не разчитайте на нея на 100%.

8. Доверявайте се на интуицията си – вашата интуиция може да бъде силно оръжие за осигуряване на безопасността ви, особено по време на соло пътуване. Ако усещате, че нещо не е наред или се почувствате неприятно в дадена ситуация, предприемете съответните мерки за осигуряването на вашата безопасност.

Спазвайки тези съвети по време на пътуването ви, можете да бъдете по-уверени и спокойни, изследвайки нови места и трупайки незабравими спомени. Помнете, че най-важно е да се чувствате сигурни, за да можете да се насладите максимално на преживяването, предупреждават от Boiana-mg.

Защо е по-добре да се доверите на туристическа агенция за самостоятелното ви пътуване?

Когато става въпрос за самостоятелно пътуване, правилната организация е много важна. Всяка подробност е от значение, от самолета до подходящите места за туризъм и нощувките. Ако нямате опит с това, то определено най-добрият ход е да се насочите към лицензирана туристическа агенция.

Винаги обръщайте внимание на агента, който ви обслужва. Доверявайте се само на компании с добре информирани служители, които могат да ви обяснят абсолютно всичко, което ви вълнува за това пътуване. Така ще знаете, че работите с професионалисти и ще се чувствате значително по-спокойни.

Допълнителен бонус е, че големите компании разполагат с много силни връзки при различните доставчици на услуги, като авиокомпании и хотели. Това им позволява да предлагат добри оферти, които няма да утежнят вашите спестявания.

Не забравяйте, че по този начин ще има и други хора, които ще знаят къде сте, което несъмнено създава по-голямо чувство на сигурност и безопасност.

Как да изберете правилната дестинация за пътуване?

Изборът на подходяща дестинация за вашето самостоятелно пътуване трябва да е повлиян основно от интересите ви, но и от фактори като климатични условия, и наличие на безредици в страната. Ако това е вашето първо самостоятелно пътуване, то изберете страна с ниски нива на улична престъпност.

За да сте сигурни, че взимате правилното решение, дайте си сметка, дали предпочитате да обикаляте забележителности или искате да си почивате на някой плаж. Ако търсите купони и млади хора, то насочете се към курорт. В случай, че предпочитате спокойствието, то предприемете пътуване до някой по-малък град или такъв с повече забележителности отколкото клубове.

Проверявайте винаги метеорологичните условия, преди да тръгнете на път, за да знаете какъв багаж да си подготвите. Ако се информирате достатъчно добре за всичко, то със сигурност ви предстои едно незабравимо изживяване.