Повече от месец алеите бяха затворени в рамките на извънредното положение, въведено заради пандемията от новия коронавирус. Допускането на хора сега обаче изисква спазването на строги правила

Близо месец след като в рамките на извънредното положение посещенията в тях бяха преустановени министърът на здравеопазването разреши градските паркове и градини да бъдат отворени отново за посетители - но не за всички.

От 9,30 до 18,30 ч. всеки ден могат да се разхождат деца до 12 години, придружавани от родител(и) или член(ове) на семейството, но не повече от двама възрастни. В останалите часове от деня се допускат разходки на кучета, но само с по един стопанин.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточнява, че разрешението за дневния интервал се отнася и за бременни, а в ранната сутрин и вечерта ще се пускат и единични спортуващи.

И в градските паркове и градини въведените противоепидемични мерки - като носенето на предпазни маски и спазването на физическа дистанция от 2,5 м трябва да се спазват стриктно.

Пешеходците трябва да следват предварително определените маршрути, като влизането и излизане от парковете и градските градини може да става само през обозначените за целта места. Страничните входове остават затворени.

Виж още: 10 неща, които ни дразнят в парковете

В София за разходки се отварят 10 от големите паркове: Борисовата градина (вкл. лесопарка), Южният парк, паркът на НДК, парк "Гео Милев", Западен парк, Северен парк, паркът "Заимов", парк "Студентски", парк "Дружба". Паркът на НДК - II част, е разрешен само за извеждане на домашни любимци. Маршрутите са показани нагледно на https://www.sofia.bg/routes-parks-covid-19.

Консумацията на алкохол в парковете и градските градини се забранява. Не се позволява и какъвто и да е контакт с повърхности, което включва сядането на пейки и тревни площи, а също така организирането на пикник.

Не се допуска събирането на деца и възрастни от различни семейства, използването на детски и спортни съоръжения, вкл. пясъчниците, игрите на деца в група и с общи играчки. Домашните кучета трябва да се разхождат на повод.

На гражданите не се препоръчва да посещават паркове, ако имате симптоми като температура, кашлица, задух. Не оставайте повече от два часа, изхвърляйте отпадъците си в контейнерите извън парка, а ако видите, че по алеите има много хора, не влизайте, съветват още от Столичната община.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.