Дойде сезонът, когато прекарваме повече време на открито, в градските градинки - и ставаме все по-чувствителни към някои местни "явления"

... и установяваме, че парковата култура у нас не е като английската. Нека се опитаме да изброим основните дразнители - а ако имате допълнения и несъгласия, коментирайте...

1. Пиенето на бира по пейки и полянки, след което остават огромни пластмасови бутилки, кутийки и стъклен амбалаж. А когато наоколо няма тоалетна, най-близкото място за облекчаване става близкият храсталак.

Хей, това с алкохола на обществени места не беше ли забранено?

2. Пушачите

"Любими" сред тях са ни майките с детски колички. Да оставим това, че тровят и бебетата си, но каква е логиката да излезеш на въздух, за да гълташ тютюнев дим, като обгазяваш и околните?

Видео: Ужасен клип, който ще ви откаже от цигарите

Ще кажете - къде, ако не навън, човек може да изпуши по една цигара? Ами откажете ги - ще ви олекне и на джоба.

3. Пушещите трева

Те си пушат, а органите на реда нехаят. Я дайте един джойнт!

4. Животинските екскременти

Откакто доморасли "аристократи" практикуват езда на Витоша, пътеките в природния парк редовно са нацвъкани с купчини конска тор.

За кучешките тоалетни на открито изобщо няма смисъл да говорим - тази роля у нас изпълняват всички тротоари и зелени площи. Котките са доста по-хигиенични, защото заравят всичко, което са изходили - стига да не е пясъчникът на детската ви площадка.

Виж още: Сливи за смет по тайвански

5. Уличните артисти "без ценз"

Докато търсите тишина и спокойствие, винаги се намира кой да тормози слуха ви със самодейното си "творчество": мексиканска фолклорна група на плейбек, пеещи кучета в съпровод на йоника, акордеонисти, гайдари или дрънкащи рокмузиканти. Уличните танцьори и озвучаването им също попадат в тази категория.

Виж още: Уличните музиканти в Пловдив вече само с бадж

6. Озвучителните системи на заведенията

Незнайно защо в българските заведения смятат, че хората отиват там да слушат музика. За нея трябва да се плащат авторски права и явно вложените средства са достатъчно оправдание за собствениците и персонала да надуват "волумето на мах". Най-непоносимо е през топлите месеци, когато миксът от няколко съседни заведения създава невъобразима какофония.

7. Безсмислените драсканици, наричани още "графити"

Ако Банкси реши да украси която и да е стена в София, ще му простим. Надписите "Х + Y равно на ВНЛ", псувните по адрес на противниковия отбор и драскулките обаче са твърде далеч от идеята за облагородяване на градското пространство с графити.

8. Колите

Дали лични автомобили, лекотоварни камиони, които зареждат заведенията, или тежка строителна техника за ремонт на околните шосета - колите и бензиновите изпарения нямат място в парковете.

9. Неподдържана растителност и инфраструктура (лампи, кошчета за отпадъци, пейки, пътна настилка)

Парковете са едно от най-големите богатства на градовете. Растителността в тях обаче застарява, а неподстриганите ливади са далеч от представите ни за паркоустройство. За жалост голяма част от повредената инфраструктура е по вина на вандали, които не ценят усилията на общината за поддържане на градските градини. Крайно време е дребни престъпления като тези да се наказват с полагане на общественополезен труд. Иначе не ни остава нищо друго, освен да сложим огради и да заключваме парковете през нощта.

Виж още: Хълмът със зодиите в Южния парк

10. Следите, които остават след т.нар. "преместваеми обекти"

Мазни петна по асфалта, стърчащи кабели, спъващи винкели и пр. - нерядко това е цената да имате топли пуканки, понички и сладолед по средата на разходката си.

Виж още: С деца на пикник и 10 идеи за игри на открито

Източник: Bulevard.bg