Само квалифицирани музиканти ще могат да свирят по улиците на Пловдив

Баджове за всички улични музиканти в Пловдив, докато свирят. Това е най-новата разпоредба на общината, която трябва да регламентира кой може да свири по улиците на града под тепетата и кой не. Вече са изработени три вида табелки, които са ламинирани и важат за различни части на града.

Целта е да премахнем онези самозванци,

които свирят фалшиво и надуват главите на минувачите, коментира Георги Маринов, шеф на отдел "Обществен ред".

Баджовете са безплатни, изпълнителите трябва да донесат две снимки и документи за квалификация, уточни Маринов и обясни, че идеята е заимствана от големи градове като Виена, Милано, Мадрид, Лос Анджелис. До момента в Пловдив са издадени 40 баджа.

Трите зони на свирене

Първата е за зона А. Баджът за нея е син, има снимка на музиканта, имената му и номер, под който е заведен в общинната. Табелката дава позволение да се свири на главната улица - около стълбището на "Каменица", пред халите и в Стария град - площадките пред Хисар капия и храма "Света Богородица".

Баджът за зона Б е оранжев и важи за широкия център на града. Право на него имат артисти, които притежават грамоти и дипломи, че са участвали в музикални конкурси. Изработени са табелки и за зона С, която включва кварталите в Пловдив. За нея не се изискват удостоверения за завършено музикално образование.

Виж още: Уличните музиканти в София вече само с изпит

Голяма част от уличните музиканти по главната улица в Пловдив по всяка вероятност ще отпаднат след новото разпореждане. Доста от тях са самоуки и не са посещавали музикално училище.

На тези, които не спазват реда, ще им отнемаме разрешителното, заключава зам.-кметът Александър Държиков.

Източник: в. "24 часа"