Румен Петков, Йордан Цонев и Красимир Каракачанов разказаха за причините за срещите с банкера

Трима депутати, появили се в списъците с посетители на офиса на банкера и бивш шеф на КТБ Цветан Василев признаха, че такива срещи е имало, въпреки че все още не е потвърдена автентичността на списъка, нито кой го е пуснал до медиите.

Първите за срещите признаха политиците Румен Петков, Йордан Цонев и Красимир Каракачанов. Премиерът Бойко Борисов пък се похвали, че със сигурнот не фигурира в списъка, нито неговите хора.

Бойко не е бил

Малко след като списъците с посетителите на Цветан Василев в КТБ беше изпратен до медии, премиерът Бойко Борисов побърза да каже, че него го няма вътре.

"Мен ме няма там, няма и мои хора. Със сигурност няма депутати от ГЕРБ в списъка", заяви Борисов.

Любопитно откритие направиха обаче от сайта за журналистически разследвания "Биволъ". На 3 септемрви 2013 г. с помощта на компютър е било изтрито името на последния посетител за деня, което обаче напомня като изписване на "Вежди Рашидов", за когото се знаеше, че също има сметка в КТБ. Освен това от медията напомнят, че Стоян Мавродиев беше депутат от ГЕРБ, преди да поеме поста председател на Комисията за финансов надзор.

Chast-ot-dnevnitsite-za-poseshteniya-v-tsentralata-na-ktb

Кои политици си признаха

За разлика от премиера, Румен Петков, Йордан Цонев и Красимир Каракачанов признаха, че са имали срещи с Василев. Депутатът от ДПС обясни, че разговорите му с банкера са били изцяло професионални.

"Господин Василев го познавам от края на 90-те години. Никога не съм говорил с него или с който и да е друг банкер по други теми, освен по служебни. Нямам сметки. Членовете на моето семейство също нямат сметки. Никога не са имали. Никога не сме имали кредити. Никога не сме имали никакви взаимоотношения с неговата банка", коментира случая Цонев.

"Ходил съм да ходатайствам за много хора - да им се помогне за нещо. Искат да им се помогне за работа, да им се реши някакъв личен проблем. За лични услуги сме се срещали, помагал съм например на издателство да издава книги с помощта на банката", оправда срещите си с банкера пък лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, по чийто думи двамата с Василев се познават от 16-17 години.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков пък заяви, че се е срещал с Василев в името на спорта.

Освен тях съветникът на икономическия министър, Владимир Каролев, също потвърди, че се е срещал с Цветан Василев по работа. На профила си в "Туитър" той сподели, че съвсем открито е ходил с одиторите от Грант Торнтън за БТК.

Източник: "Дарик"