Има най-различни методи за отказване на цигарите днес. Дали обаче те работят?

Най-успешни в борбата с тютюнопушенето се оказват стратегиите, насочени, както към физическия, така и към психическия аспект на зависимостта, пишат колегите от LikeaLady.bg.

1. На тъмно

Купете си цигари, чийто вкус не харесвате (това е задължително условие) и ги поставете на видно място. Чувствате никотинов глад? Вземете си една цигара и се отправете към тоалетната., или на някое друго място, където не прониква дневна светлина. Влезте вътре, но не палете лампата. С течение на времето ще установите, че никак не е приятно да се пуши на тъмно, особено когато и цигарите не са приятни.

Коментар на психолога:

Когато човек си забранява да пуши, той само засилва психологическата си зависимост към никотина. В тъмното вие не виждате нито цигарата, нито нейния дим и процесът на пушене загубва голяма част от привлекателността си. Ето защо, когато си създадете условия, при които ви е неприятно да пушите вие постепенно ще започнете да посягате все по-рядко и по-рядко към кутията с папиросите.

Виж още: Какво причиняваме на белите си дробове, когато пушим

2. Спазвайте дистанция

Когато пушачът държи цигарата в ръка, мозъка му синтезира хормоните на удоволствието, наречени ендорфини. Опитайте се да прекратите този процес - или дръжте цигарата с пинсета, или пушете с плътни домакински ръкавици.

Коментар на психолога:

За пушача наистина са важни както тактилните, така и оралните усещания, които са обединени в едно. Нарушаването на динамичното равновесие между тях ще ви накара да не се наслаждавате чак толкова на никотина, който нахлува в организма ви.

Виж още: Билки за отказване на цигарите

3. По часовник

Повечето пушачи посягат към папиросите машинално, без даже да си дават сметка за това. И в края на деня с удивление установяват, че са изпушили цяла кутия. Преди да опитате този начин, анализирайте колко време можете да издържите без да запалите. Да речем, че това е един час. Започнете да пушите по часовник, като за целта използвате например алармата на мобилния си.

През няколко дни увеличавайте интервала с 20-30 минути. Тук е много важно да действате по начина, който е описан в листовките на повечето лекарства: "Ако сте пропуснали да вземете една доза, не вземайте допълнителна, а изчакайте да дойде време за следващата." .

Коментар на психолога:

Избягвайте "провокационните" ситуации. Не ходете на места, където се събират пушачи, не позволявайте дори и на гостите ви да пушат във вашия дом. Измислете си ритуали, които да заместват паленето на цигара: 5 минути на балкона, игра на компютъра, гледане на забавно видео или каквото друго ви хрумне.

Прочети: Без цигари сме по-щастливи