Обикновено поляризацията се проверява чрез тест с LCD екран или тест с отражение.

Искате ли да разберете дали вашите слънчеви очила наистина са поляризирани? Не се колебайте – ще ви споделим няколко лесни начина да проверите това сами! Нека първо се запознаем с това какво е поляризация и с какво се отличават моделите поляризирани очила.

Какво е поляризация и защо е толкова важна?

Поляризацията работи като филтър, който пропуска само определена светлина, блокирайки тази, която създава заслепяващи отблясъци. Тази технология използва специално химическо покритие, което е нанесено хоризонтално по лещите.

Когато хоризонтално ориентираната светлина (тази, с отблясъци от вода или по време на път) достигне тези лещи, тя се блокира, което позволява само вертикалните лъчи да преминават през очилата. Това значително подобрява качеството на виждане и предотвратява дискомфорта, споделят специалистите от SkyOptic.

Тази защита прави очилата особено ценни за хора, които практикуват дейности в условия на силна и ярка светлина, където отблясъците може да бъдат интензивни и разсейващи.

Как да разпознаете поляризираните очила?

Но как да разпознаем истинската поляризация? Много производители се възползват от модата и предлагат некачествени имитации. Няколко лесни теста ще разсеят всички съмнения:

        1. Тест с LCD екран

Един от най-лесните начини да направите проверка за поляризация е чрез използване на LCD или LED екран на телефон или компютър. Наклонете очилата на 90 градуса пред екрана и ако видите, че той потъмнява, това означава, че лещите имат поляризация.

2. Тест с отражение

На слънчева светлина насочете поглед към отбляскваща повърхност. Ако отблясъците намалеят значително, това е сигурно доказателство за наличие на поляризация.

При всички случаи е препоръчително да проверете за информация или сертификат за поляризация при закупуване на очилата.

Какви са предимствата на филтъра?

Както разбрахте, поляризацията се постига чрез специални лещи, пропускащи само вертикално ориентираната светлина. Ето какъв е резултатът:

  • намалява отблясъците – поляризационните лещи помагат за намаляване на отблясъците от хоризонтални повърхности като вода, пътни настилки и сняг
  • подобрява визуалния комфорт – носенето на такъв тип очила значително намалява напрежението в очите;
  • подобрява яснотата на виждане и контраста – позволява по-четливо виждане и дълбочина на цветовете, което е особено полезно при шофиране или спорт на открито.

Това обяснява защо всички, които търсят очила за активен начин на живот се насочват към избор на поляризирани модели. С помощта на горепосочените съвети може да избирате информирано най-качествения продукт.