В западния край на парка стои занемарена една потенциална туристическа атракция

Една от забележителностите в лондонския Риджънтс парк е хълмът Примроуз хил, от който може да се наблюдава линията на хоризонта. На табелка са означени основните сгради, оформящи силуета на британската столица.

Не е нищо особено като атракция, но се намира по маршрута между две други култови за всеки англофил места: къщата музей на Шерлок Холмс ("Бейкър стрийт" 221Б) и пешеходната пътека на "Аби роуд", където "Бийтълс" снимат обложката на едноименния си албум от 1969 г.

Точно по модела на английските паркове, в "пейзажен стил", през 70-те години в София е създаден и Южния парк. И до днес той е любимо място за разходка на столичани и - подобно на Риджънтс парк - място за наблюдение на разнообразни видове птици.

Релефът му е разнообразен, а един от хълмовете в западната част, откъм бул. "Гоце Делчев", крие забележителност, която - уви! - е доста занемарена въпреки туристическия си потенциал. 

Каменната мозайка, заобиколена от ниска ръждясала ограда, изобразява стилизираните знаци на зодиака и все още е неопетнена от драскачите на графити.

Мнозина вероятно биха се снимали с удоволствие край своя зодиакален знак, но дори онези, които минават оттам редовно за ежедневния си джогинг или разходката на кучето, рядко забелязват какво е изобразено под краката им. 

Времето и безразличието на паркостроителите почти са заличили тази скромна атракция в Южния парк, но се надяваме градските власти да я забележат и да се възползват от потенциала й. 

Източник: Bulevard.bg