Квесторите се разследват за това, че умишлено не са положили достатъчни грижи за запазването на имуществото на КТБ

Софийската градска прокуратура (СГС) е образувала досъдебно производство срещу квесторите в "Корпоративна търговска банка" АД - Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Те са разследвани за умишлена безстопанственост при случая с фалита на КТБ. Това съобщиха от пресслужбата на прокуратурата днес.

Причина за разследването

Костадинчев и Лютов са разследвани за това, че в периода от ноември 2014 г. до 26 март 2015 г., в качеството им на длъжностни лица - квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа - запазване на повереното им имущество на КТБ. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, се казва в съобщението на прокуратурата.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийската градска прокуратура.

Разпореждания и следствие

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес.

По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на финансова експертиза.

Източник: Софийска градска прокуратура