Доброто чувство за хумор и свободното време заменят религията като фактори за личното ни щастие

През 1938 г. група социолози публикували реклама в местен вестник в град Болтън, Великобритания, в която призовават хората да напишат на вестника дефиниция за това какво е щастие. 

В редакцията на вестника се получили цели 226 отговора (доста за локално издание), които споменавали трите най-често срещани думи, описващи щастието - сигурност, знание и религия.

Пресъздаване на експеримента 

През 2014 г. психолозите от унивеситета в Болтън Санди Макхю и Джеръм Карсън решават да пресъздадат същия експеримент. Получените общо 489 отговора показват, че щастието вече не се дефинира по същия начин, както преди 80 години.

И двете изследвания предлагали 10 възможни "съставки" на щастието, като учените искали от респондентите да ги подредят по важност.

В новото изследване сигурността продължава да присъства в челната тройка, но останалите компоненти са се променили. Сега от ключова важност за щастието хората посочват на първо място чувството за хумор, а на второ - свободното време, а религията изпада в дъното на класацията.

Компонентът "късмет" през 1938 г. бил засегнат слабо, като само 20% от респондентите го определили като важен и значим фактор за щастието, докато в последното изследване вече 41% смятат, че за да си щастлив, е нужно да имаш и прилична доза късмет.

Виж още: Щастието мирише на пот и чисти чаршафи

Щастливи през цялото време или само през уикенда

Друг любопитен момент е, че докато през 1938 г. повечето хора били щастливи през цялото време, сега щастието е много по-концентрирано в почивните дни.

Все пак и двете поколения са единодушни в едно - парите не могат да ти купят щастие. През 30-те важно било да имаш малко заделени пари за черни дни, докато днес 76% от анкетираните посочили, че благосъстоянието не е пряко свързано с щастието и много по-важни са малки неща като разходка с кучето в парка.

"Цялостното впечатление от изследването през 1938 г. е, че факторите за щастието са били вкоренени в ежедневието и в рамките на общността", споделя Санди Макхю в своята презентация пред Годишната среща на британските психолози в Ливърпул.

За сметка на това днес ценим много повече семейството, приятелите, доброто чувство за хумор и свободното време, коментира още тя.

Източник: "Хъфингтън поуст"